Update articol:

Viktor Orbán: Mutarea în Ungaria a Băncii Internaţionale de Investiţii este un progres semnificativ

O delegație a Băncii Internaționale de Investiții, condusă de președintele Consiliului de administrație, Nikolay Kosov (stânga), a vizitat Budapesta (Ungaria) și a avut întrevederi de lucru cu vicepremierul maghiar, ministrul finanțelor Mihaly Varga și ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto. (sursa -iib.int) O delegație a Băncii Internaționale de Investiții, condusă de președintele Consiliului de administrație, Nikolay Kosov (stânga), a vizitat Budapesta (Ungaria) și a avut întrevederi de lucru cu vicepremierul maghiar, ministrul finanțelor Mihaly Varga și ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto. (sursa -iib.int)

Mutarea în Ungaria a centrului Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB) a fost principalul subiect al întâlnirii de la Budapesta dintre premierul ungar Viktor Orbán şi Nikolay Kosov, preşedintele IIB, a declarat Bertalan Havasi, purtător de cuvânt al biroului de presă al prim-ministrului Ungariei, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.

În cadrul întrevederii, şeful instituţiei financiare i-a prezentat lui Viktor Orbán activităţile şi planurile viitoare ale băncii.

La reuniunea consiliului guvernatorilor băncii, din luna decembrie a anului trecut, statele membre şi-au exprimat în unanimitate acordul faţă de relocarea la Budapesta a sediului central.

Guvernul Ungariei consideră că mutarea în Ungaria a sediului central va întări caracterul de centru financiar internaţional al Ungariei şi al Budapestei. În prezent, cinci bănci de dezvoltare supranaţională îşi au sediul în Uniunea Europeană, dar niciuna dintre acestea nu se află în regiunea Europei Centrale. Astfel, mutarea IIB la Budapesta poate fi considerată un progres semnificativ, conform MTI.

La finalul anului trecut, International Investment Bank (IIB) a închis cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, la Bursa de Valori București, fiind a patra ofertă la BVB și totodată cea mai mare. Emisiunea a avut două tranșe – în lei și euro, maturitatea fiind de trei ani. Pentru lei,  emisiunea a fost de 300 de milioane (aproximativ 64 milioane de euro), iar pentru euro, de 80 de milioane de euro. Dobânda la lei este egală cu ROBOR 3M + 1.40% pe an, iar pentru euro, 1.5026% pe an.

Ordinele pentru tranșa EUR au provenit din nouă țări, dintre care cele mai importante au fost România (40%), Ungaria (31%) și Bulgaria (12%), urmate de Austria, Germania, Republica Moldova, Elveţia.

În ultimii ani, International Investment Bank a atras, prin trei oferte de obligaţiuni lansate în ţara noastră, în total, 215 milioane de euro, şi a acordat finanţări unor companii precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte, MEP Retail, Iulius Group, dar şi Romcab, companie intrată în insolvenţă, în luna februarie 2017.
 
IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. România are o cotă de 5,86% din capitalul IIB, ceilalţi membri fiind Rusia (47,63%), Bulgaria (13,4%), Ungaria (12,7%), Cehia (9,64%), Slovacia (6,82%), Cuba (1,7%), Vietnam (1,17%) şi Mongolia (1,08%).

La începutul anului trecut, Ştefan Nanu, fostul director general al trezoreriei României, a câştigat prin concurs un post la IIB, lucrând  în cadrul departamentului de trezorerie ca director al direcţiei de finanţări a activităţii băncii şi finanţări structurale. 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative