Update articol:

Viktor Orban: Pentru unguri, Centenarul României nu este un moment de sărbătoare

Sursa: Facebook Orban Viktor Sursa: Facebook Orban Viktor

Orban: “Liderii europeni nu au reușit să protejeze continentul de fenomenul migraţionist” * Orban Viktor: De 100 de ani, România modernă nu știe ce să facă cu un milion de maghiari

Ungurii realizează că, pentru români, Centenarul din acest an este un motiv de sărbătoare, a declarat sâmbătă, premierul Ungariei Viktor Orban, la Universitatea de Vară “Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, cerând, însă, să se înțeleagă că, pentru maghiari, “nu este nimic de sărbătorit”.

Sursa: Facebook Orbán Viktor
Sursa: Facebook Orbán Viktor

Acesta a adăugat că, de o sută de ani, România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici: “Ştiu că în Bucureşti se spune că secuimea nu există, eu sunt de acord cu lozinca UDMR care spune că a existat şi atunci când România modernă nu a existat încă. Şi, cum privesc în jur, secuimea va exista şi atunci când toată Europa se va fi aplecat în faţa islamului. Oferta noastră, deci e către toţi vecinii noştri, deci şi către prietenii noştri români, în loc să negăm realitatea, ceea ce nu e raţional, mai bine să considerăm această realitate ca o resursă. Privim Transilvania ca o resursă, vrem o secuime puternică, o maghiarime mai puternică, fiindcă asta va însemna şi pentru România o resursă. Asta e calea pe care trebuie să păşim, să vrem numai”.

De asemenea, Viktor Orban a spus că Ungaria şi-a propus ca până în 2030 să devină una dintre cele cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti, dar şi să contribuie la “ridicarea Europei Centrale”, alături de ţările învecinate.

Orban a mai declarat că, în ultimii ani, Ungaria a demonstrat ţărilor vecine că “cine cooperează cu maghiarii va prospera”, invitându-i pe vecinii săi să creeze legături feroviare și rutiere de mare viteză, să unească rețelele energetice și să își coordoneze politicile de apărare și evoluțiile militare. Premierul Ungariei a menţionat: “Vrem să dezvoltăm împreună economia şi investiţiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”.

Viktor Orbán a declarat că actualii lideri europeni nu sunt apți pentru slujba lor, pentru că nu au reușit să apere Europa de fenomenul migraţionist. El a spus că elitele europene au eșuat, iar Comisia Europeană – ale cărei zile sunt numărate – reprezintă un simbol al eșecului.

În opinia lui Viktor Orban, fiecare țară europeană are dreptul de a-și apăra cultura creștină și are dreptul să respingă ideologia multiculturalismului.

Fiecare țară are dreptul să apere modelul tradițional de familie, a subliniat Viktor Orbán, precizând totodată că țările din Europa Centrală au dreptul de a-și proteja sectoarele și piețele economice strategice. El consideră că este un principiu fundamental ca fiecare țară să-şi apere granițele și să respingă migrația.

Premierul Ungariei a susţinut că Ungaria este interesată într-o Românie puternică şi stabilă, capabilă să stăvilească fenomenul migraţionist: “Cât va rezista ortodoxia de aici şi în ce măsură România va fi în stare să stăvilească fenomenul migraţionist? Este o problemă de securitate, de siguranţă naţională atât pentru România, cât şi pentru Ungaria. Şi e o problemă cheie şi pentru austrieci şi pentru germani, dar Austria şi Germania încă nu şi-au dat seama de acest lucru, însă sperăm să nu întârzie prea mult această recunoaştere din partea lor”.
De asemenea, Orban a recomandat românilor să prevină situaţia de avea un “dublu deficit economic”: “Dacă dezvoltarea economică se bazează doar pe credite, este foarte greu să se evite această situaţie în care va exista deficit dublu. Să fie şi o datorie mare de stat şi foarte multe credite contractate în acelaşi timp, nu este bine. Noi am căzut în această capcană şi a fost greu să depăşim acest impas şi dorim ca România să nu aibă problemele pe care le-am avut noi”.
El a mai susţinut că doreşte să aibă “o relaţie bună şi specială” cu fiecare partid politic din România şi şi-a exprimat regretul că politicienii români şi reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti nu au dat curs invitaţiei de a participa la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

* Orban Viktor: “Uniunea Europeană duce o politică primitivă față de Rusia”

Uniunea Europeană duce o politică “primitivă” faţă de Rusia, a mai spus Orban, menţionând: “Într-adevăr, în UE există ţări membre care se pot de-a dreptul simţi în pericol faţă de Rusia. Vorbim de Ţările Baltice, vorbim de Polonia, istoria şi apropierea geografică confirmă acest lucru, dar majoritatea ţărilor din UE nu resimt acest pericol. Nici slovacii, nici cehii şi nici noi nu avem motive să credem că Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi. Deci, ar trebui să avem o politică mult mai bine definită cu Rusia”.

În opinia lui Orban, siguranţa Ungariei, a întregului bazin Carpatic și a Europei depind de stabilitatea din Turcia, Israelul și Egiptul ca să oprească fenomenul migraţionist.
Orban a mai arătat că Rusia va continua să creeze zone tampon în jurul său, având în vedere relaţiile ruso-americane. Premierul Ungariei a vorbit şi despre SUA şi China, susţinând că Statele Unite vor dori să schimbe regulile jocurilor internaţionale pentru a nu ceda în faţa Chinei. : “Procesele şi timpul sunt de partea chinezilor, americanii nu se dau în lături, evident, şi vor continua încercările lor, e clar că doresc să schimbe regulile jocurilor internaţionale pentru a nu ceda în faţa Chinei. Dacă vor reuşi să facă acest lucru, fără vreun conflict armat, nimeni nu va putea să dea un răspuns la această întrebare. Dar este clar că există această intenţie, această voinţă a lor să nu cedeze în această luptă cu China. Doresc să elimine acel surplus comercial care există în favoarea UE faţă de SUA. Despre asta este vorba dacă analizăm un pic acele bătălii care se dau între SUA şi UE, privind, spre exemplu, acordurile vamale sau taxele vamale care doresc să fie impuse de SUA”.

Vicepremierul Ungariei: “Aţi promis autonomie!”

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a afirmat vineri la Băile Tuşnad, că îi roagă pe români ca atunci când sărbătoresc Centenarul să recitească Declaraţia de la Alba Iulia, el adăugând că acest document garantează dreptul la autonomie al maghiarilor din Transilvania, promisiune care nu a fost respectată.
Semjén Zsolt a susţinut că maghiarii respectă Centenarul şi faptul că “prietenii români” sărbătoresc în fiecare an ziua de 1 Decembrie, dar a adăugat că şi-ar dori ca pe 1 Decembrie 2018 ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zakonyi Botond, să nu mai fie invitat la Ministerul Afacerilor Externe.
Acesta a mai arătat că “oricine are dreptul la autonomie”, inclusiv românii din afara graniţelor şi a adăugat că solicitarea de autonomie a maghiarilor nu este ceva ieşit din comun, ci este un lucru normal în Uniunea Europeană.

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica