Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a acuzat vineri la Bruxelles pe premierul ungar, Viktor Orban, că desfăşoară campanii de dezinformare cu privire la migraţie şi Brexit.
“Unii prim-miniştri aşezaţi la masa Consiliului European sunt la originea unor ştiri false”, a declarat Jean-Claude Juncker în cursul conferinţei de presă organizate la finalul summitul european. Acesta a explicat: “Când Viktor Orban spune că eu sunt responsabil pentru Brexit, aceasta este fake news. Când Viktor Orban spune că migranţii sunt responsabili pentru Brexit, şi aceasta este fake news. Să nu aruncăm deci întreaga responsabilitate pe alţii şi să verificăm în rândurile noastre cine sunt cei care le răspândesc”.
În curând vor avea loc alegeri europarlamentare şi melodia se va încheia”, a spus
premierul ungar.
Pe de altă parte, premierul Viktor Orban a scris pe pagina sa de Facebook, potrivit MTI, că vineri Ungaria a reușit, în condiţii furtunoase, să respingă un atac menit să asigure emigranților mai mulți bani și mai multe drepturi. El a transmis că summit-ul de la Bruxelles a pornit paşnic, părea să fie o întrunire jovială, dar s-a terminat furtunos.
Potrivit lui Viktor Orbán, Ungaria a fost atacată de mai multe ţări în ceea ce priveşte migraţia, lansând un atac final în vederea atingerii obiectivelor privind aducerea imigranţilor în Uniunea Europeană, forţând ca propunerea să treacă acum prin consiliul prim-miniştrilor. “Spun că este o ultimă încercare, pentru că în curând vor avea loc alegeri europarlamentare şi melodia se va încheia”, a spus
premierul ungar.
După cum a precizat Orban, acum a mai fost un atac dur: mai mulţi bani, mai multe drepturi pentru imigranţi, şi respingerea acelor ţări care nu servesc imigraţie.
“Am reuşit să reprimăm acest atac în condiţii de furtună, dezbaterea continuă”, a adăugat Viktor Orbán, conform MTI.
Atât Jean-Claude Juncker, cât şi Viktor Orban fac parte din Partidul Popular European (PPE). Jean-Claude Juncker a denunţat încălcarea drepturilor omului de către Viktor Orban în Ungaria şi s-a pronunţat în public în favoarea excluderii acestuia din PPE, potrivit Agerpres.
Lupta contra dezinformării a fost discutată vineri în cursul summitului şi premierul belgian, Charles Michel, a cerut Comisiei “să prevadă sancţiuni dacă o campanie de minciuni are ca scop dorinţa deliberată de a destabiliza democraţiile”. El a denunţat “campania de minciuni deliberat orchestrată privind Pactul ONU pentru migraţie”, cu consecinţă ruperea coaliţiei guvernamentale formate cu naţionaliştii flamanzi din NV-A care se opun semnării documentului de către Belgia.
Ungaria, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Letonia şi Slovacia au refuzat să semneze Pactul şi Viktor Orban face campanie împotriva documentului.
Comisia Europeană a prezentat un “plan de acţiune” cu crearea unui “sistem de alertă rapidă” între instituţiile şi ţările din UE pentru a partaja “în timp real” datele lor cu privire la campaniile de difuzare voluntară a informaţiilor false.
Executivul european implică, de asemenea, actorii majori ai internetului, ca Facebook, Twitter şi Google. Din ianuarie, aceste le va cere rapoarte lunare pentru a verifica dacă pun în aplicare angajamentele luate într-un “cod de bune practici” semnat în septembrie.