Au apărut multe manipulări și românii au dreptul să știe adevărul despre OUG 114/2018, a declarat premierul Viorica Dăncilă, precizând: “Din prima zi a mandatului de premier am spus că voi veni în fața dumneavoastră, aici, de fiecare dată când va fi nevoie. Motivul pentru care mă aflu aici este OUG 114. Deși solicitarea Opoziției are în vedere doar anumite opinii din spațiul public cu privire la textul ordonanței și nu conținutul ei consider că prezentarea unor lămuriri este binevenită”.
Aceasta a precizat: “România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe țări. Vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble față de UE? De ce să nu se bucure și consumatorii români de aceleași dobânzi ca și restul cetățenilor UE? Prin instituirea taxei am avut în vedere corectarea practicilor incorecte față de populație. În cazul facturilor la energie, nu vă doriți ca prețurile plătite de consumatorii casnici să fie cele corecte? Deranjează pe cineva că noi gândim românește? Am luat aceste măsuri în urma unei analize riguroase”.
Potrivit premierului, prin OUG 114, se finanţează dezvoltarea uniformă a comunităților locale: “În următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare astfel încât în cel mai scurt timp unitățile teritoriale să poată depune proiecte. Un al doilea program vizează dezvoltarea stațiunilor balneare. Un al treilea program este gROwth, investim în copii, în viitor”.
Premierul Viorica Dăncilă: “În sectorul energetic vor fi protejați consumatorii casnici prin serviciul universal pentru consumatorii casnici. Acest mecanism funcționează în Italia și Franța. În domeniul gazelor, prețul va fi plafonat la 68 de lei pe MW/oră. Franța prezintă în această săptămână legea taxării giganților Tech. Analizând performanța din ultimii doi ani a companiilor de administrare a fondurilor de pensii, randamentele sunt inferioare inflației (…) Vine de la sine o întrebare: cei care clamează abrogarea OUG ce interese reprezintă? Ale românilor sigur nu, ar însemna anularea tuturor acestor creșteri de venituri, investiții și facilități. Sunt deschisă dialogului și găsirii celor mai bune soluții”.
Publicată de Guvernul României pe Luni, 4 martie 2019
Conducerea Senatului urmează să anunţe în plen depăşirea termenului şi adoptarea tacită a Ordonanţei, după care actul normativ poate fi trimis pentru dezbatere Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Premierul Viorica Dăncilă este invitată, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, la “Ora prim ministrului”, la dezbaterea “Opriţi Ordonanţa Lăcomiei, Ordonanţa care bagă România în faliment”. Dezbaterea a fost solicitată de PNL şi aprobată de Biroul permanent al Camerei.
“PNL declară război total împotriva «Ordonanţei lăcomiei» Guvernului Dăncilă şi o cheamă pe Viorica Dăncilă la audieri în Parlament la «Ora prim-ministrului». Am înregistrat astăzi (marţi – n.r.) solicitarea ca prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, să vină la audieri în plenul Camerei Deputaţilor, tocmai pentru că dorim să purtăm o dezbatere fundamentată care să conducă la oprirea Ordonanţei 114. Sunt mai multe formule prin care se poate ajunge la înlăturarea OUG 114 şi a efectelor acesteia. O soluţie şi cea mai la îndemână ar fi ca prim-ministrul, secondat de autorii morali ai acestei ordonanţe, domnii Dragnea şi Vâlcov, să decidă emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să anuleze «Ordonanţa lăcomiei». Asta ar însemna voinţă politică din partea Guvernului care a decis emiterea acestei OUG, deci speranţele sunt mici. A doua variantă pe care putem să o generăm în urma audierii premierului în plenul Camerei ar fi ca această ordonanţă să treacă în procedură de urgenţă prin dezbatere şi să fie respinsă”, a afirmat liderul deputaţilor liberali Raluca Turcan, în 19 februarie, potrivit Agerpres.
Ordonanţa de urgenţă 114/2018 a fost înregistrată la Senat, iar termenul de dezbatere şi adoptare a expirat vineri, actul normativ nefiind înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, în lipsa unui raport al Comisiei de buget-finanţe.
Conducerea Senatului urmează să anunţe în plen depăşirea termenului şi adoptarea tacită a Ordonanţei, după care actul normativ poate fi trimis pentru dezbatere Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Potrivit unor surse parlamentare, în urma unor discuţii, care erau programate în această săptămână, ale premierului şi ale ministrului de Finanţe cu reprezentanţi din sistemul bancar, energie şi comunicaţii, Viorica Dăncilă ar putea anunţa, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora prim-ministrului, eventuale modificări la OUG 114/2018.