Update articol:

Viorica Dăncilă: Vom menţine deficitul bugetar în ţinta asumată prin Legea bugetului, respectiv 2,76%

Prim-ministrul a precizat că reducerile de bugete propuse prin rectificare “se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi”

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, prin care se asigură “plata majorată a salariilor şi pensiilor şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare”.

“Discutăm în şedinţa de Guvern de astăzi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. De asemenea, această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a explicat că rectificarea bugetară pozitivă “este susţinută de creşterea Produsului Intern Brut şi de faptul că în primul trimestru al acestui an România a înregistrat o creştere economică de 5%, a treia cea mai mare creştere din Uniunea Europeană”.

“Toate ramurile economiei reale au înregistrat evoluţii pozitive, remarcându-se în mod deosebit rezultatele din construcţii, servicii şi agricultură”, a completat Dăncilă.

Prim-ministrul a subliniat că a cerut ca rectificarea să fie făcută “pe principii clare”, astfel încât “obiectivele asumate la începutul acestui an să fie îndeplinite cu păstrarea echilibrelor macroeconomice şi consolidarea încrederii investitorilor în economie”.

“Vom menţine deficitul bugetar în ţinta asumată prin Legea bugetului, respectiv 2,76%. De asemenea, vom menţine investiţiile în domeniile prioritare, educaţie, sănătate şi infrastructură rutieră, precum şi măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Am cerut ca structura bugetară să fie corelată cu realizările din primul semestru şi să fie dublată de un angajament ferm al ministerelor că ceea ce se stabileşte prin rectificarea bugetară trebuie să fie pus în aplicare”, a declarat Dăncilă.

Prim-ministrul a precizat că reducerile de bugete propuse prin rectificare “se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi”.

Dăncilă a adăugat că prin rectificare se asigură “fondurile necesare bunei funcţionări a administraţiei locale şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii”.

“Suplimentăm fondurile pentru PNDL cu 1 miliard de lei, la care adăugăm disponibilul de 700 de milioane de lei de la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice. De asemenea, majorăm plafonul de contractare pentru Fondul de Dezvoltare şi Investiţii de la 5 miliarde de lei la 10 miliarde de lei. Vreau să fac precizarea că, în prezent, sunt finanţate sau în curs de finanţare peste 12.600 de obiective de investiţii în comunităţile locale, 70% dintre acestea fiind în mediul rural. Sunt proiecte care contribuie la o dezvoltare armonioasă a tuturor localităţilor prin investiţii în proiecte de apă şi canalizare, drumuri, şcoli, creşe, grădiniţe şi unităţi sanitare”, a afirmat premierul.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020