Update articol:

Virgil Popescu: “Există un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră”

Virgil Popescu

Există un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră, iar în perimetrul Neptun Deep cred că sunt peste 100 miliarde metri cubi de gaze, a declarat aseară, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Antena 3, referitor la tranzacția prin care Romgaz a preluat participaţia Exxon din Marea Neagră.

“Prin tranzacţia de azi (n.r. ieri), eu cred că mai punem încă o cărămidă la independența energetică a României pentru că, practic, statul român, prin compania Romgaz, devine parte a acestui consorțiu împreună cu cei de la OMV pentru extragerea gazelor din perimetrul de adâncime, cel mai mare perimetru descoperit până acum. Acolo putem vorbi de cel puţin 100 de miliarde de metri cubi.

Cei de la OMV la un moment dat au zis 80 de miliarde (de metri cubi de gaz – n. r.), există informaţii că există 100 de miliarde, eu cred că nici 80, nici 100, eu cred că există mai mult pe acel perimetru şi acel lucru îl vom vedea efectiv în momentul în care se vor începe lucrările de exploatare. Eu cred că există în Marea Neagră potenţial de peste 200 de miliarde de metri cubi. Este uriaş pentru zona noastră, este un perimetru de nivel mediu la nivel global.

Vorbim de o cantitate de gaze care, practic, dublează producția României, care acoperă consumul şi dă posibilitate României să devină un furnizor de securitate energetică regională. Putem deveni jucători în piaţa de energie.

De la gaze naturale mergem, evident, şi către energie electrică pentru că se poate produce şi energie electrică şi toată strategia pe care am pus-o la punct este ca, până când scoatem gazele din Marea Neagră, să avem mai multe centrale de producere a energiei electrice pe gaze naturale, să avem acel mic reactor modular împreună cu partea americană, astfel încât îmi doresc ca în 2026-2027 independența să fie atât la energie electrică cât şi la gaze naturale”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei la Sinteza Zilei de la Antena 3.

Ministrul Energiei are în vedere ca gazele din Marea Neagră să fie scoase în trei ani şi jumătate: “Îmi doresc ca aceste gaze să fie scoase mai devreme de sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027, acesta fiind termenul celor două companii implicate în proiect, respectiv OMV Petrom şi Romgaz. Aş vrea să scoatem gazele în trei ani şi jumătate. Cred că împreună cu guvernul putem să accelerăm permisele şi avizele de care este nevoie pentru a reuşi acest lucru. Vom face şi un task force de monitorizare a lucrărilor la nivelul Ministerului Energiei.

Nici nu vreau să mă gândesc la explozia pe orizontală a acestei investiţii, multe firme româneşti vor participa la această investiţie . Pe lângă miliardul actual investit, vor mai fi investite încă 4 miliarde pentru a scoate aceste gaze. Vorbim de taxe, locuri de muncă etc”.

Romgaz a semnat, ieri, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise, reprezentând 100% din capitalul social, de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

Preţul de achiziţie al participaţiei este de 1.060.000.000 USD.

S-a semnat contractul: Romgaz preia participația Exxon în Neptun Deep din Marea Neagră – video

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (19/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (19/05/2022)

Autorizare modificari componenta CA

ELECTROARGES SA (ELGS) (19/05/2022)

Convocare AGOA - 30.06.2022

Erste Group Bank AG (EBS) (19/05/2022)

Notificare - detineri > 5%