Legea permite folosirea votului cumulativ pentru schimbarea Consiliilor de Administraţie din companiile de stat care au probleme de guvernanţă, spune europarlamentarul PNL Virgil Popescu.
Recent, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a spus că România va încasa o sumă importantă pe partea de jaloane îndeplinite din PNRR, dar va avea şi o suspendare de plată pe cele şase jaloane neîndeplinite, iar guvernanţa corporativă din companiile din energie şi transporturi este un jalon neîndeplinit.
Nu e clar de ce Comisia a ales companiile din energie şi transporturi, în condiţiile în care presa a scris că sunt probleme şi la alte companii de stat din subordinea altor ministere.
Potrivit ministrului energiei Sebastian Burduja, procedurile de numire au respectat legislația din România, dar jalonul din PNRR a impus anumite criterii, anumite constrângeri.
Acum Virgil Popescu a scris:
“1. PSD a înființat o superagenție pentru măsurarea eficienței companiilor de stat, inclusiv organizarea procedurilor de selecție (AMEPIP).
2. Paradoxul pesedist este următorul: PSD și-a impus oamenii la AMEPIP, fapt sancționat și sesizat de Comisia Europeană. Deci agenția care trebuia să deruleze procedurile de selecție transparente pentru companiile de stat cu persoane independente din punct de vedere politic avea în sine o conducere politizată.
3. La ordinul premierului PSD, conducerea AMEPIP și-a dat demisia, demonstrând fără urmă de îndoială relația de subordonare politică. Nici până astăzi nu avem conducere plină la AMEPIP, doar un interimat, tot politic.
4. Culmea ipocriziei este chiar la ministrul Câciu care spune acum, citez: ”atunci când vom analiza exact căile pentru care să ajungem la obiectiv, vom găsi soluţia juridică de aşa manieră încât statul să nu trebuiască să plătească daune”.
5. Întreb și eu, logic, tu până acum, într-un an și jumătate de când conduci negocierile cu CE, pe PNRR, ce ai făcut, domnule ministru Câciu? De ce nu ați refăcut procedurile, fix pe OUG 109? Legea vă permite să folosiți votul cumulativ pentru schimbarea CA-urilor.
6. Răspund tot eu: vă este frică să nu pierdeți toți pesediștii implantați în CA-urile companiilor de stat, de la Transelectrica și până la Oil Terminal, să nu mai pomenim de cele din transporturi, unde văd că modelul ales este cel al demisiilor. Ați văzut vreun pesedist să își dea demisia?
Faptul că reprezentanții Comisiei vorbesc de un principiu nu înseamnă că cei care conduc companiile din energie nu își fac treaba.
Dimpotrivă. Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz, spre exemplu, au performanțe deosebite. Sunt companii listate la bursă care dezvoltă proiecte cruciale în energie de la Neptun Deep și până la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă sau proiectul SMR de la Doicești”.