Update articol:

Virgil Popescu, PNL: Este o absurditate să crezi că poţi rezolva problemele Complexului Energetic Oltenia prin fuziunea cu Hidroelectrica

Posibila fuziune dintre Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), anunţată luni de autorităţi, este o prostie marca PSD, susţine deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că statul trebuie să asigure mixul energetic, iar o variantă luată în calcul este fuziunea dintre Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, după răscumpărarea pachetelor deținute de Fondul Proprietatea în cele două companii.

 

Doru Vișan, Ministerul Energiei: Varianta statului pentru asigurarea mixului energetic – răscumpărarea acțiunilor Hidroelectrica și CE Oltenia de la Fondul Proprietatea și fuziunea celor două companii

 

În replică, Virgil Popescu explică: “Această fuziune nu are nici o logică economică, nu mai vorbim de semnalul pe care îl dai investitorilor din piaţă. Sper ca Bursa de Valori să nu ia în serios această prostie. Nu poţi asocia o companie profitabilă cu o companie plină  de pierderi pentru că rişti, conform tuturor legilor economice, să o strici şi pe cea care este profitabilă.

Dacă statul român ar avea bani să răscumpere părţile Fondului Proprietatea atât la CEO, cât şi la Hidroelectrica, stau şi mă întreb de ce nu îi foloseste ca să aducă Complexul Energetic Oltenia la standardele de mediu în aşa fel încât compania să nu mai aibă nevoie de o cantitate mare de certificate de CO2.

Vorbim de o sumă de peste 1 miliard de euro pentru răscumpărarea acţiunilor de la FP, mai bine statul român ar investi aceşti bani, ca acţionar, în CEO, decât să îi dea FP şi apoi să caute alţi bani pentru modernizarea CEO ca să o aducă la condiţiile de mediu care trebuie şi să o facă profitabilă.

Este un non-sens  economic, cât şi o prostie. Nu o pot citi decât în logica unei campanii electorale. Domnul secretar de stat Vişan este din zona Târgu Jiu, unde se află CEO, şi mă gândesc că e un mesaj electoral pentru minerii de la CEO, încercând să le dea o speranţă, dar este o speranţă falsă. Ar trebui ca CEO să fie stimulat să facă investiţiile cerute, pentru că nu putem să scoatem din sistemul energetic megawaţii produşi de cărbune, pentru că nu avem cu ce să îi înlocuim.  Avem nevoie de acea energie, dar nu propunând soluţii care nu au nici o viabilitate economică şi care riscă să creeze şi mai mari probleme sistemului energetic national (SEN)”.  

Recent, e-nergia.ro a scris că guvernul a propus un mecanism de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia, prin care, timp de zece ani, toți consumatorii din România vor plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.  

Virgil Popescu spune: “Această socializare a costurilor certificatelor de CO2 este o altă prostie marca PSD. Trebuie se se hotărască Ministerul Energiei: ori are bani statul român să răscumpere acţiunile de la FP şi după care să mai facă investiţii în CEO, ori caută să ia bani de la populaţie ca să facă investiţii în CEO pentru reducerea emisiilor de CO2. Ei nu stiu ce gândesc: aruncă două lucruri complet diferite pe piaţă – o dată că vor să socializeze aceste costuri cu certificatele de CO2 ca să plătească populaţia, pe de altă parte vor să răscumpere acţiunile FP şi să facă fuziunea cu Hidroelectrica.

Părerea mea este că nu vor putea face niciuna dintre ele. Schema de ajutor de stat privind această socializare, dacă o vor propune CE, nu cred că va fi acceptată. CEO va trebui să îşi facă investiţiile de mediu ca să îşi reducă emisiile de CO2”.  

Virgil Popescu spune că nu poti rezolva problema CEO printr-o fuziune cu Hidroelectrica, pentru că este o absurditate.

Cat priveşte listarea Hidroelectrica, deputatul PNL ne-a spus: “Dacă va avea loc fuziunea, evident că Hidroelectrica nu va mai prezenta nici un interes în faţa investitorilor. Dar eu cred că nu se va ajunge la acest lucru, mai ales că zilele acestui guvern sunt numărate, urmează moţiunea de cenzură, iar guvernanţii sunt cu bagajele făcute. Eu cred că nici măcar Ministerul Energiei nu crede în realizarea acestei fuziuni”.      

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021