Update articol:

Proiectul de 600 de milioane de euro Romgaz – GSP Power, scos din PNRR (interviu G4 Media Virgil Popescu)

Ministrul Energiei Virgil Popescu

Proiectul de 600 de milioane de euro Romgaz – GSP Power a fost scos din PNRR, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu pentru Economedia.ro și G4Media.ro, adăugând  că a decis să scoată toate proiectele directe ale unor companii de stat și private din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) transmis de România la Bruxelles.

Potrivit lui Virgil Popescu,  în locul finanțării directe a acestor proiecte punctuale urmează să fie organizată o selecție competitivă de proiecte.

Proiectele directe care apăruseră în versiunea inițială a PNRR și care urmau să fie finanțate direct din bugetul PNRR de 29,2 miliarde de euro aparțineau unor companii cu capital majoritar de stat (Electrica SA, Nuclearelectrica, Hidroelectrica) sau unor parteneriate între companii de stat (Romgaz) și compania privată GSP Power, deținută de magnatul Gabriel Comănescu.

Acum câteva săptămâni, Economedia.ro a scris  că firma magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape 600 de milioane de euro din PNRR, alături de Romgaz, GSP fiind singura firmă privată aleasă de Ministerul energiei să primească bani europeni fără licitație.
“PSD cere imperativ Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susținerea candidaturii și alegerea actualului primar PNL de la Constanța, Vergil Chițac – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. PSD denunță categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL își umflă buzunarele, în dauna interesului general”, a reacționat PSD într-un comunicat.

Gabriel Comănescu a reacţionat, spunând că proiectele GSP Power au fost incluse în Planul Național pentru Redresare și Reziliență întrucât îndeplinesc toate cerințele europene privind finanțarea din aceste fonduri. 

Acum, Virgil Popescu a declarat pentru Economedia.ro și G4Media.ro că decizia excluderii a fost luată după discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene, „pentru a nu mai exista întrebări de ce nu pot participa și alții la aceste proiecte”.

Ministrul Energiei a mai spus că în PNRR va exista o linie de finanțare pentru proiecte de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale și hidrogen, aceasta fiind convenită ca soluție de tranziție în urma discuțiilor cu Comisia Europeană.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022