Update articol:

Virgil Popescu: România are nevoie de noile capacități nucleare; stabilitate energetică și decarbonare fără energie nucleară nu se poate

Sursa foto: gov.ro

România are nevoie de noile capacități nucleare, cu atât mai mult cu cât țara noastră susține obiectivele de mediu ale Uniunii Europene care vizează atingerea țintei de zero emisii de carbon până în anul 2050, țintă pe care statele membre, inclusiv România, și-au asumat-o, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1 de la Cernavodă.

Acesta a spus: “Felicit Nuclearelectrica pentru 25 de ani de operare și felicit întreaga echipă și pentru cei peste 15 de ani de pregătire a centralelor înaintea demarării operării!
Ne aflăm și astăzi într-un moment cheie, la fel de important, atât pentru noi cât și pentru generațiile următoare!
România are nevoie de noi surse de energie, și mai mult, de surse stabile de energie curată, rezilientă, accesibilă.
În procesul de atingere a stabilității energetice și al decarbonării, vom implica sectorul nuclear.

România are nevoie de noile capacități nucleare, cu atât mai mult cu cât țara noastră susține obiectivele de mediu ale Uniunii Europene care vizează atingerea țintei de zero emisii de carbon până în anul 2050, țintă pe care statele membre, inclusiv România, și-au asumat-o. Ținta de decarbonizare care trebuie atinsă până în 2030, etapă intermediară, a fost accelerată de la 40% la 55%. Această țintă ambițioasă nu poate fi atinsă fără utilizarea tuturor energiilor cu emisii scăzute de carbon, în special a energiei nucleare; accelerarea reprezintă în sine un motiv pentru învestirea în capacități adiționale de producere de energie cu emisii scăzute.

Stabilitate energetică și decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea România va construi cu partenerii americani, canadieni și francezi noi capacitati nucleare la Cernavodă și, totodată, acordăm o mare atenție tehnologiei SMR.

Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză și identificarea unor potențiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă și așteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea pașilor următori.

Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia și sursă de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursă de energie fără emisii de CO2, construcție modulare, etapizate, a flexbilitatii în operare și a costurilor mai reduse pentru investiția inițială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde.
Vom facem tot ce trebuie pentru a fi pregătiți pentru implementarea lor, pentru că vor reprezenta o soluție certă în decarbonizare și de producție energetică în asigurarea stabilității energetice a României”.

Iohannis despre creşterea preţurilor la energie: Soluţiile trebuie să fie corect fundamentate şi echilibrate

BVB | Știri BVB

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 25 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 24 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

Erste Group Bank AG (EBS) (25/10/2021)

Notificare - detineri > 4%

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021