Burse/Investitii

Virgil Popescu: Romgaz vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, după ce polonezii s-au retras din proiect

Statul român vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută momentan de ExxonMobil, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Anterior, el afirmase într-o emisiune online a EM 360, că polonezii de la PGNIG au renunţat la intenţia de a prelua o parte din zăcământul Neptun Deep.

Ministrul Virgil Popescu confirmă astfel informaţia publicată în exclusivitate de financialintelligence, potrivit căreia polonezii de la PGNiG au notificat, săptămâna trecută, partenerii din România, respectiv Romgaz şi OMV Petrom,  că se retrag din consorţiul care ar fi putut cumpăra partea Exxon din proiectul de exploatare de gaze din Marea Neagră. Surse din piaţa de energie ne-au spus: “Polonezii au transmis că nu mai stau după consensul politic din România, preferând să facă investiţii în altă zonă”.  “Oportunităţile din lume nu aşteaptă consensul politic din România”, le-ar fi spus polonezii românilor.

Contactat de AGERPRES, Popescu a precizat că polonezii nu au oferit vreun motiv pentru decizia lor. “Nu ne-au anunţat pe noi, ci au anunţat companiile partenere din proiect, Petrom şi Romgaz. Nu au oferit vreun argument”, a spus ministrul.

Totodată, întrebat care sunt următorii paşi în acest proiect, el a precizat: “Am vrea să luăm noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil – n.r.), prin Romgaz. I-am anunţat şi pe cei de la Petrom că vrem noi să luăm tot”.

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Anul trecut, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

La începutul lunii octombrie, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă a elaborat un draft de modificare a Legii exploatărilor petroliere offshore, convenit cu investitorii din Marea Neagră, pe care îl va lansa în dezbatere publică înainte de alegeri, dar care va fi aprobat de următorul Parlament.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More