Update articol:
MINISTRUL VIRGIL POPESCU CONFIRMĂ INFORMAŢIA PUBLICATĂ ÎN EXCLUSIVITATE DE NOI: Polonezii de la PGNIG au renunţat la intenţia de a prelua o parte din zăcământul Neptun Deep

Virgil Popescu: Romgaz vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, după ce polonezii s-au retras din proiect

Virgil Popescu

Statul român vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută momentan de ExxonMobil, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Anterior, el afirmase într-o emisiune online a EM 360, că polonezii de la PGNIG au renunţat la intenţia de a prelua o parte din zăcământul Neptun Deep.

Ministrul Virgil Popescu confirmă astfel informaţia publicată în exclusivitate de financialintelligence, potrivit căreia polonezii de la PGNiG au notificat, săptămâna trecută, partenerii din România, respectiv Romgaz şi OMV Petrom,  că se retrag din consorţiul care ar fi putut cumpăra partea Exxon din proiectul de exploatare de gaze din Marea Neagră. Surse din piaţa de energie ne-au spus: “Polonezii au transmis că nu mai stau după consensul politic din România, preferând să facă investiţii în altă zonă”.  “Oportunităţile din lume nu aşteaptă consensul politic din România”, le-ar fi spus polonezii românilor.

Contactat de AGERPRES, Popescu a precizat că polonezii nu au oferit vreun motiv pentru decizia lor. “Nu ne-au anunţat pe noi, ci au anunţat companiile partenere din proiect, Petrom şi Romgaz. Nu au oferit vreun argument”, a spus ministrul.

Totodată, întrebat care sunt următorii paşi în acest proiect, el a precizat: “Am vrea să luăm noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil – n.r.), prin Romgaz. I-am anunţat şi pe cei de la Petrom că vrem noi să luăm tot”.

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Anul trecut, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

La începutul lunii octombrie, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă a elaborat un draft de modificare a Legii exploatărilor petroliere offshore, convenit cu investitorii din Marea Neagră, pe care îl va lansa în dezbatere publică înainte de alegeri, dar care va fi aprobat de următorul Parlament.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (22/03/2023)

Convocare AGA O & E 28 aprilie / 2mai 2023

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (22/03/2023)

Litigiu dosar 4100/118/2022

CARBOCHIM S.A. (CBC) (22/03/2023)

Erata la Convocatorul AGA O & E - 26/27.04.2024

UZTEL S.A. (UZT) (22/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului