Update articol:

Virgil Popescu și Marius Budăi – la cea de-a 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică și tehnico-științifică

Oficiali ai guvernului României și Kazahstanului participă zilele acestea la cea de-a 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică și tehnico-științifică.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat: “Zilele acestea mă aflu în Kazahstan, alături de Marius Budăi – ministrul Muncii și Protecției Sociale și de mai mulți colegi din Guvern, pentru a participa la cea de-a 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică și tehnico-științifică, a cărui co – președinte sunt împreună cu omologul meu Bolat Akchulakov. România și Republica Kazahstan au un istoric de peste 30 de ani de relații diplomatice. Kazahstan este un partener cheie în Asia Centrală – o poartă globală prin definiție, care are potențialul de a deveni o rută importantă de tranzit între Asia și Europa.

Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu Almassadam Satkaliev, președintele Holdingului CN Samruk-Kazyna, care include companii din sectoarele petrolului și al gazelor, transporturilor și logisticii, precum și din industria chimică și nuclerară, din sectorul metalelor, al energiei și a sectorului imobiliar. Am discutat despre viitoare posibilități de consolidare a relațiilor bilaterale și comerciale, de investiții în domeniul energiei, dar și în industria chimică, farmaceutică, a materialelor plastice; electronică și electrotehnică; agricultura și industria alimentară și altele.
La discuții au mai participat E.S. Ambasadorul Nurbakh Rustemov și secretarul de stat George Niculescu.

De asemenea, am avut o întâlnire de lucru cu Magzum Mirzagaliev, președintele CN “KazMunayGas” (KMG) și alți membri din conducere. Este vorba despre compania națională care prin KMG International are grupul Rompetrol, care deţine şi operează cea mai mare rafinărie din România și stații de combustibili.
Am discutat despre investițiile viitoare pe care le vor face în România, inclusiv cele asumate prin Fondul de Investiţii în Energie, despre intensificarea relațiilor comerciale și alte aspecte tehnice, inclusiv cele legate de securitatea aprovizionării cu petrol și produse derivate, foarte importante în această perioadă. Prin cooperare vom reuși să asigurăm securitatea energetică”.

Forumul de Afaceri România – Kazahstan – 7  octombrie

FORUMUL DE AFACERI ROMÂNIA – KAZAHSTAN se va desfășura în Capitala Astana, pe data de 7 octombrie 2022. La eveniment vor participa mai mulți oficiali și  reprezentanți ai Guvernului kazah și român, Akchulakov Bolat – Ministrul Energiei Republica Kazahstan și Virgil-Daniel Popescu – Ministrul Energiei din România,  Corina Martin și Ștefan Gadola – consulii onorifici ai Kazahstanului în România și reprezentanți a 15 companii de top din România: STILO EVORA, ROMARM, ROMGAZ, EXIMBAMK, OIL TERMINAL, ENERGOBIT, CONPET, INSPET, MISTRAL TOURS-EVENTS, ELECTRON SOLAR ALPHA, ECOBIHOR, SPIRAL, GSX VALUE CHAIN, ANTEMIE.

Cu această ocazie, reprezentanții Guvernului vor purta discuții de afaceri cu omologii din Kazahstan în vederea identificării soluțiilor optime în ceea ce privește facilitarea accesului oamenilor de afaceri români și kazahi pe cele două piețe de desfacere. Evenimentul de la Astana va avea pe agenda de lucru subiecte de interes pentru economia mondială, precum noi modalități de creștere durabilă, de dezvoltare a capitalului uman și de consolidare a capacităților în orașe ca centre internaționale de cunoaștere și inovare.

Oamenii de afaceri din România pot beneficia de stimulente și beneficii fiscale în Kazahstan, precum și de acces la piețele țărilor membre ale Uniunii Economice Euro-Asiatice (Kazahstan, Federația Rusă, Belarus, Armenia și Kîrgîzstan).

 

 

BVB | Știri BVB

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (07/12/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 5-6 decembrie si finalizare etapa 1

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (07/12/2022)

Notificare Estinvest - rezultate oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX