Update articol:

Virgil Popescu: Statul va prelua activele funcţionale ale COS Târgovişte, în contul datoriilor către ANAF

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă care permite statului român să preia activele industriale funcţionale ale unor companii, în contul datoriilor pe care le au acestea la ANAF, precum COS Târgovişte, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, în briefingul de presă al şedinţei de Guvern.

“Guvernul a aprobat modificările la Ordonanţa 60, practic extindem obiectul legislativ al Ordonanţei 60 de la ‘active funcţionale energetice’ la ‘active funcţionale industriale’, ceea ce ne permite ca, în baza unor analize, să putem interveni şi să nu mai permitem vânzarea la fier vechi a activelor funcţionale industriale”, a spus Popescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, este o gură de oxigen pentru industria românească.

“Nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, precum COS Târgovişte. Acolo, practic, şi-a bătut joc investitorul de activele companiei. Modificările aduse ne vor permite să luăm activele funcţionale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF şi să le reintroducem în circuitul economic. Practic, prin aprobarea acestei ordonanţe, nu mai putem vorbi că economia românească va fi tăiată la fier vechi, ci va fi repusă în circuitul economic prin metoda dării în plată”, a susţinut ministrul.

Conform Notei de fundamentare, actul normativ prevede modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 60/2011 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligații fiscale și bugetare, precum și unele măsuri referitoare la obligațiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare și a împrumuturilor contractate de statul român de la instituții de credit și subîmprumutate operatorilor economici, în sensul extinderii sferei de stingere a obligațiilor fiscale și bugetare și atribuirii unui caracter de generalitate al actului.

Astfel, proiectul vizeaza instituirea pârghiilor legale necesare stingerii obligaţiilor fiscale și bugetare administrate de instituții ale administrației publice centrale, în special Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscala, prin luarea în considerare a beneficiului statului deținător de participații în sensul legii și deciziilor Curții Constituționale, rezultat prin preluarea în plată a unor active funcționale necesar a fi reintroduse în circuitul economic cu respectarea principiului creditorului privat prudent.

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014