Update articol:
”Cybersecurity Online Forum în perioada COVID-19”

Virgilius STĂNCIULESCU, ANCOM: Tehnologia 5G va aduce beneficii și provocări de securitate (video)

Ne aflăm într-o fază destul de avasată în a lansa tehnologia 5G, dar pe de altă parte ne încadrăm în trendul general european în care în acest moment lucrurile au fost oarecum încetinite de situația nedorită în care ne aflăm, respective pandemia de COVID, a declarat Virgilius STĂNCIULESCU, Director Direcția IT și Protecția Datelor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la ”Cybersecurity Online Forum în perioada COVID-19”.

 

Domnia sa a spus: “Suntem în acest moment într-un stadiu de digitalizare forțată dar e binevenit.  Specialiștii nu stau. Suntem izolați, dar lucrăm; mediul online favorizează acest fapt și este activ pentru comunicare și colaborare. Rețelele de generația a 5-a, așa numitul “5G” vor aduce viteză foarte mare, latenţă foarte scăzută, vor aduce beneficii în industrie, în zona publică, vor fi elementul cheie care va stimula dezvoltarea și adoptarea Internet of Things (IoT) pe scară largă, dar cu ocazia aceasta va avea loc o creștere pe măsură și a vulnerabilităților, pentru că va crește  numărul de device-uri interconectate, ceea ce va dezvolta implicit aria în care atacurile cibernetice se vor desfășura, atât ca număr, a posibilităților tehnice, dar și ca viteză. Va crește atât numărul de device-uri pe care hackerii le pot adresa ca ținte a atacurilor, dar și posibilitatea ca ei să lanseze atacuri de tip Distributed Denial of Service (de exemplu) de pe mult mai multe echipamente concomitent. Cu cât avem mai multe echipamente interconectate, cu atât ele pot fi folosite și cu atât mai multe de atacat, la viteze sporite și latenţe scăzute”. 

Virgilius STĂNCIULESCU apreciază că tehnologia 5G va aduce beneficii și provocări de securitate, nu pericole: “În ultimul timp lumea percepe în mod greșit o dezvoltare tehnologică. Cu adevărat, tehnologia 5G va aduce niște schimbări extraordinare din punct de vedere al platformelor care vor putea să ruleze, dar aduce și provocări de securitate nemaîntâlnite până acum”.

Referitor la industria IT din România, Virgilius STĂNCIULESCU a spus: “Voință politică pentru dezvoltarea acestui sector a fost și este în continuare. Senzația mea este că în România avem specialişti IT foarte buni, care lucrează în companii private sau instituții publice, specialiști ce produc platforme IT complexe, dar nu există un set de platforme românești, autohtone, competitive, integrate, puse în slujba statului, a instituțiilor publice, a cetățenilor; de fapt nu există producție de IT conceptualizată și integrată pentru România, pentru guvernare, administrație, cetățeni. Suntem competitivi pentru a produce, a vinde, dar ar trebui să alocăm know how și să producem sisteme adaptate şi pentru piaţa locală, pentru nevoile specifice ale țării.    

Un procent foarte mare din companiile private din România fac suport pentru centre din străinătate. Practic, inovația și creativitatea nu sunt la nivelul pe care ni-l dorim a fi utilizat și intern. Dar atât cât există resurse și capacitate de inovare și creativitate, le dorim puse și în slujba țării și a aparatului administrativ, pentru operaționalizarea unor proiecte atât utile cât și așteptate”. 

Referitor la provocările de securitate cibernetică pe care le avem în această perioadă, Virgilius STĂNCIULESCU spune că trebuie să învăţăm lecţii din această experienţă: “Pandemia COVID ne-a împins să începem și să ne obişnuim cu work from home, cu provocările de securitate, nevoia de digitalizare etc. Sper să nu ne oprim aici. Toate instituțiile de stat şi companiile trebuie să fie pregătire oricărui tip de incident de securitate, oricărei provocări IT în orice condiţii ar fi țara și societatea la un moment dat”. 

  

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021