Update articol:

Vizita lui Biden în Arabia Saudită nu va rezolva problemele pieței petroliere – Oil Price

Biden Sursa foto: Facebook
  • Unii analişti și-au exprimat speranța că o călătorie a președintelui Biden în Arabia Saudită ar putea duce la mai multă producție și ar putea scădea prețurile.

  • În realitate, nu există o soluție rapidă pentru problema actuală a petrolului și, deși noua aprovizionare din Arabia Saudită ar putea opri o nouă creștere a prețurilor, acestea vor rămâne ridicate, potrivit oilprice.com.

Când a apărut săptămâna trecută informaţia că președintele Biden plănuieşte o vizită în Orientul Mijlociu care să includă Arabia Saudită, mulți analişti din industrie au spus că apar semne de „dezgheţare” a relațiilor dintre Washington și Riad. Ei au vorbit şi despre perspectiva scăderii prețului petrolului.

Din păcate, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Deși este un gând frumos că o singură vizită în Arabia Saudită i-ar putea convinge pe saudiţi să deschidă robinetele de petrol și să ducă prețurile în jos, realitatea este că prețurile ar putea să nu scadă încă pentru mult timp, scrie oilprice.com.

Vineri, șeful analizei energetice de la Goldman Sachs, Damien Courvalin, vorbind cu CNBC, și-a anulat speranțele pentru o remediere rapidă a problemei petrolului din lume și din Statele Unite. Piața se află într-un deficit structural care durează de ani de zile, a spus Courvalin și, deși unele cantităţi suplimentare din Arabia Saudită ar putea preveni o nouă creștere în viitorul imediat, acestea nu reprezintă o soluție durabilă a problemei.

Decizia OPEC+ de a adăuga mai mulți barili la creșterea lunară a producției este un alt exemplu de cât de puțină putere are OPEC asupra prețului petrolului în prezent. Planificată inițial la puțin peste 400.000 bpd, OPEC+ a fost de acord săptămâna trecută să mărească producţia la aproape 650.000 bpd. Decizia a atras laude de la unii observatori, dar alții au observat că un angajament de a face ceva nu înseamnă deloc a face, de fapt, acel lucru.

Financial Times a citat săptămâna aceasta  Rapidan Energy Group spunând că OPEC+ va atinge cu greu creșterea totală a producției de 648.000 bpd în iulie și august. O cifră mai realistă, potrivit firmei de consultanță, a fost de 355.000 bpd.

Problemele unora dintre membrii OPEC în producerea a cât mai mult petrol convenit în cadrul acordului inițial OPEC+ nu au fost un secret. În aprilie, astfel de probleme au făcut ca OPEC să producă cu până la 2,7 milioane bpd mai puțin decât ar fi trebuit să producă.

Cu toate acestea, problemele OPEC privind producţia nu primesc nici pe departe atât de multă atenție ca vizita președintelui Biden în Arabia Saudită, care încă nu a fost confirmată și programată oficial. Deocamdată, există doar planuri. Și aceste planuri sunt deja criticate.

Președintele comitetului de informații al Camerei Reprezentanţilor, Adam Schiff, a declarat pentru CBS weekendul trecut că, dacă ar fi Biden, nu s-ar duce în Arabia Saudită, menționând: „Nu aș merge. Nu i-aș strânge mâna (n.r. prinţului saudit Mohammed bin Salman care ar fi ordonat capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi). Acesta a măcelărit un rezident american, l-a tăiat în bucăți și în cel mai teribil și mai premeditat mod.”

„Această călătorie în Israel și Arabia Saudită – atunci când va fi – ar fi în contextul unor rezultate semnificative pentru poporul american din regiunea Orientului Mijlociu”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, săptămâna trecută, adăugând: „Dacă el [ Președintele SUA] stabilește că este în interesul Statelor Unite să se întâlnească cu un lider străin, angajament care poate oferi rezultate, atunci el va face acest lucru.”

Aprovizionarea globală cu petrol este “strânsă” și probabil va rămâne așa din cauza factorilor geopolitici, potrivit lui  Courvalin de la Goldman. El a enumerat sancțiunile UE împotriva Rusiei care vizează industria sa petrolieră, lupta continuă a Libiei pentru a-și menține producția neîntreruptă și faptul că negocierile cu Iranul, din nou, „nu duc nicăieri”.

Având în vedere toate acestea, orice ar face președintele SUA sau orice alt lider mondial, prețurile petrolului vor rămâne, cel mai probabil, ridicate. De fapt, ar putea creşte, scrie oilprice.com.

Cel mai recent avertisment a fost al lui Jeremy Weir de la Trafigura. Directorul executiv al traderului de mărfuri a declarat la un eveniment FT, săptămâna aceasta:  „Avem o situație critică. Chiar cred că avem o problemă pentru următoarele șase luni… odată ce [prețul petrolului] ajunge la aceste stări parabolice, piețele se pot mișca și pot crește destul de mult”.

Decizia OPEC+ de a spori producția cu mai mult decât cea convenită inițial a fost luată de unii analiști occidentali ca un semn că Arabia Saudită face „o întorsătură”, așa cum a spus Bob McNally de la Rapidan Energy Group la FT.

Interesant este că Regatul nu a spus multe despre ipotetica vizită a lui Biden pe care o plănuiește Casa Albă. Cel mai recent din partea saudită a fost comentariul unui parlamentar că vizita lui Biden a fost amânată până în iulie, pentru ca Washingtonul să îndeplinească mai întâi toate cerințele saudite.

Interesant va fi cât de departe este dispus Washingtonul să facă pentru a scădea prețul petrolului, chiar dacă nu există garanții că va reuși.

BVB | Știri BVB

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014