Update articol:

Vlad Stoica – noul preşedinte al ANCOM

Sursa ANCOM

USR: PSD și-a impus omul la șefia ANCOM; Alesul este Vlad Stoica, fost șef al Cancelariei premierului Victor Ponta

Vlad Stoica a fost ales marţi de Parlament în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Acesta a primit 283 de voturi ”pentru” şi 36 ”împotrivă”, potrivit Agerpres.

Ceilalţi trei candidaţi au fost respinşi.

Astfel, Manuela Catrina a obţinut 12 voturi “pentru” şi 307 “împotrivă”, Ion Smeeianu a obţinut un singur vot “pentru” şi 318 “contra”, iar Mircea Rozolea a obţinut 23 voturi “pentru” şi 296 “împotrivă”.

Vlad Stoica urmează să ocupe funcţia de preşedinte al ANCOM pentru perioada rămasă a mandatului de 6 ani, care a început la 11 mai 2017.

Joia trecută, Parlamentul a luat act de demisia lui Sorin Grindeanu din funcţia de preşedinte al ANCOM şi a declarat vacant acest post.

În 22 august, la Congresul PSD, Sorin Grindeanu a fost ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului. Conform legii, Grindeanu trebuia să opteze pentru una dintre cele două funcţii, care sunt incompatibile.

Pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare, PSD s-a asigurat astăzi, cu tăcerea complice a PNL, că își impune omul la șefia ANCOM, instituția care reglementează sectorul comunicațiilor în România și ar trebui să vegheze asupra unei piețe de zeci de miliarde de lei, a transmis USR într-un comunicat. Potrivit USR, Vlad Stoica este fost șef al Cancelariei premierului Victor Ponta și martor în dosarul de corupție al ex-baronului PSD de Mehedinți Adrian Duicu.

Care a fost motivul important al acestei ședințe comune? S-au adoptat măsuri urgente pe timp de pandemie? S-au adoptat măsuri importante sociale sau în sprijinul economiei? Nu. Motivul a fost același care domină clasa politică de 30 de ani: trocul cu funcții. De la ANCOM, după vreo două luni de incompatibilitate, și-a dat demisia domnul Grindeanu, numărul doi în PSD acum, dar nu exista vreo urgență să fie numit un nou președinte. Instituția are doi vicepreședinți care pot prelua cu puteri depline acest mandat, iar noul Parlament legitim, mandatat și ales de români, ar fi putut numi drept președinte la ANCOM o persoană care să nu fie implicată politic și să fie un profesionist în domeniu. În 2009, Comisia Europeană ne-a spus că trebuie reglementat acest domeniu – o piață de miliarde, acum este și miza 5G pe masă – de către o autoritate autonomă. Azi, parlamentarii s-au grăbit însă să aleagă din trei candidați PSD pe cineva dinainte determinat, pe fostul șef de cabinet al domnului Ponta, iar PNL nu a avut niciun fel de opoziție. A fost doar o mascaradă”, declară Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Votul de astăzi din plenul reunit al celor două Camere a dovedit încă o dată că, în politica tradițională, practicată în ultimii 30 de ani, trocul cu funcții este la loc de cinste, iar așa-zisele adversități între partidele vechi sunt doar de fațadă, mai arată USR: “PSD nu mai avea acum legitimitatea să forțeze instalarea unui nou șef la ANCOM pentru următorii doi ani și jumătate și ar fi trebuit ca întreaga procedură să fie lăsată pentru următoarea legislatură, când să se desfășoare nu cu depuneri de candidaturi de pe o zi pe alta și nu cu avize de fațadă în comisiile de specialitate.

Interesele sunt însă mari și tot mai transparente, iar ele s-au văzut și în încercările anterioare de modificare a legislației astfel încât ANCOM să fie complet politizată.

Pe de o parte, pe când Sorin Grindeanu era încă premier, Guvernul PSD a modificat prin ordonanță de urgență modalitatea de numire a conducerii ANCOM, astfel încât aceasta să fie făcută de plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului.

Pe de altă partea, recent, am avut modificările aduse de majoritatea controlată de PSD la OUG 22/2009, în sensul extinderii conducerii ANCOM de la trei la șapte membri, cu posibilitatea ca aceștia să fie membri de partid, modificări atacate la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis, la solicitarea USR și cu invocarea unora dintre argumentele USR.”

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (30/10/2020)

Hotarari AGA O & E din 30.10.2020

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (30/10/2020)

Acceptare mandat membru provizoriu Directorat

Erste Group Bank AG (EBS) (30/10/2020)

Notificare - detineri > 4%