Update articol:

Vladimir Milov: Potenţialul Ucrainei în exploatarea gazelor nu a fost valorificat din cauza absenţei reformelor

Ucraina are un potenţial uriaş de exploatare a rezervelor de gaz natural, dar acest potenţial nu a fost valorificat până acum din cauza lipsei reformelor, a afirmat joi Vladimir Milov, fost adjunct al ministrului rus al energiei, într-o dezbatere din cadrul reuniunii Biroului grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

Potrivit lui Milov, citat de Agerpres, în cei cinci ani trecuţi de la ‘revoluţia Maidan’, Kievul nu a adoptat reformele aşteptate, fapt care influenţează negativ economia ucraineană, în particular sectorul energetic.

Fostul oficial rus s-a referit şi la gazoductul Nord Stream 2, el reafirmând că Moscova susţine acest proiect energetic.

În opinia Agatei Loskot-Strachota, expertă în cadrul Centrului de Studii Orientale din Varşovia, la nivelul Uniunii Europene rolul gazelor naturale trebuie să crească în mixul energetic, ceea ce va contribui semnificativ la definitivarea unei uniuni europene a energiei.

La începutul lunii februarie, statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra unei poziţii comune privind revizuirea reglementărilor în domeniul transportului gazelor naturale, care vizează în special proiectul gazoductului Nord Stream 2, pe baza unei soluţii de compromis avansate de Franţa şi Germania. Această revizuire, propusă de Comisia Europeană, este percepută ca o dorinţă a executivului UE de a reglementa mai bine proiectul gazoductului Nord Stream 2, care este în prezent construit între Rusia şi Germania, via Marea Baltică. Potrivit Bruxellesului, acest proiect pune în discuţie însăşi independenţa energetică a UE, dar şi securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Negociatorii Parlamentului European şi Consiliului UE au ajuns la un acord pentru a revizui directiva privind gazele naturale, în ideea de a adopta aceleaşi reguli care se aplică infrastructurilor europene şi gazoductelor care intră în UE, în special cele referitoare la transparenţa preţurilor, accesul terţilor la infrastructuri sau separarea activităţilor între furnizori şi gestionarii de reţea.

Textul negociat de Parlamentul European şi Consiliu trebuie să fie ratificat de plenul PE. Documentul prevede că statele membre vor pune în aplicare noile reguli în cel mult nouă luni de la data intrării în vigoare a directivei. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021