Update articol:

BREAKING – Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia şi avertizează Occidentul asupra șantajului nuclear

Putin Sursa foto: en.kremlin.ru
  • Președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri prima mobilizare a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial

  • Într-un anunț preînregistrat, Putin a spus că Occidentul „dorește să ne distrugă țara”.

  • El a susținut că Occidentul a încercat să „transforme poporul Ucrainei în carne de tun”, potrivit Reuters.

  • Putin: Oficialii NATO au spus că este posibil să se folosească arme nucleare împotriva Rusiei.

 

Președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri prima mobilizare a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, avertizând Occidentul că, dacă va continua ceea ce el a numit „șantajul nuclear”, Moscova va răspunde cu puterea întregului său arsenal vast. „Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, folosim toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a spus Putin într-un discurs televizat adresat națiunii, potrivit Reuters.

Astfel, președintele rus Vladimir Putin pune oamenii și economia țării pe picior de război, pe măsură ce invazia Moscovei în Ucraina continuă, potrivit CNBC.

Astfel, Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind mobilizarea parțială în Rusia. Măsurile de mobilizare vor începe pe 21 septembrie. Decretul prevede măsuri suplimentare pentru îndeplinirea ordinului de apărare a statului. Rezerviștii chemați să apere statul rus vor fi obligați să urmeze o pregătire militară.

Decizia lui Putin vine la o zi după ce regiunile controlate de ruși din estul și sudul Ucrainei au anunțat planurile de a organiza referendumuri pentru a deveni părți integrante ale Rusiei. Eforturile susținute de Kremlin de a prelua patru regiuni ar putea pregăti scena pentru ca Moscova să escaladeze războiul după succesele ucrainene pe câmpul de luptă, scrie AP News.

Referendumul, care era de așteptat să aibă loc încă din primele luni de război, vor începe vineri în regiunile Lugansk, Herson și Zaporijia și Donețk, controlate parțial de Rusia.

Într-un anunț televizat, preînregistrat, Putin a spus că Occidentul „dorește să ne distrugă țara” și a susținut că Occidentul a încercat să „transforme poporul Ucrainei în carne de tun”, în comentarii traduse de Reuters, repetând afirmațiile anterioare în care a învinuit Națiunile occidentale pentru că au început un război proxy cu Rusia.

Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parțială, care urmează să înceapă miercuri. Oficial camerele Adunării Federale au fost informate, mobilizarea a fost dată astăzi, pe 21 septembrie.

„Vorbim de mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși recrutărilor și, mai presus de toate, cei care au servit în forțele armate au o anumită specialitate militară și experiență relevantă”, a subliniat Putin.

Potrivit CNBC, o mobilizare parțială este un concept neclar, dar pune Rusia pe o bază de război mai fermă (nu a declarat încă război Ucrainei, în ciuda aparențelor, și numește invazia ei o „operație militară specială”), dar mobilizarea parțială ar putea însemna că întreprinderile și cetățenii ruși trebuie să contribuie mai mult la efortul de război.

Putin a mai spus că Rusia va folosi „toate armele” pentru a se apăra, acuzând aliații NATO că „șantajează” Moscova cu utilizarea armelor nucleare.

Putin a mai spus că reprezentanții NATO au anunţat  că este posibil să se folosească arme nucleare împotriva Rusiei.

Comentariile lui Putin vin în momentul în care invazia Rusiei a Ucrainei, care a început la sfârșitul lunii februarie, se apropie de perioada de iarnă cu un impuls care pare să fie de partea Ucrainei, după ce aceasta a lansat contraofensive fulgerătoare în nord-est și sud pentru a recupera teritoriul pierdut.

Marți au crescut speculații conform cărora Putin ar putea fi pe cale să anunțe o mobilizare totală sau parțială a economiei și societății ruse, punându-le pe amândouă pe picior de război și deschizând calea unei posibile recrutări a bărbaților ruși cu vârstă de luptă, după ce oficiali instalați de Moscova în zonele ocupate ale Ucrainei au anunțat planuri de organizare imediată a referendumurilor privind aderarea la Rusia.

Voturile – care urmează să aibă loc la Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia în acest weekend și cu rezultatele care se așteaptă să fie manipulate în favoarea aderării Rusiei – ar permite Kremlinului să pretindă, în mod fals, că își „apără” propriul teritoriu și cetățenii.

Planurile de a organiza astfel de voturi au fost condamnate pe scară largă de Ucraina și aliații săi occidentali, care au spus că nu vor recunoaște buletinele de vot și eforturile de a anexa mai mult Ucraina, așa cum a făcut Rusia cu Crimeea în 2014.

Putin a repetat miercuri afirmațiile anterioare de la Moscova că scopul Rusiei este „eliberarea” Donbasului, o regiune din estul Ucrainei în care există două republici autoproclamate, pro-ruse, și a spus că a ordonat guvernului să acorde statut legal voluntari care luptă în Donbas, a raportat Reuters.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative