Update articol:

Vladimir Putin l-a decorat pe şeful OMV cu “Ordinul Prieteniei”

en.kremlin.ru - aprilie 2017 en.kremlin.ru - aprilie 2017

Darius Vâlcov, acum câteva zile: “Mr Seele and Mr Putin, two good friends”

 

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit, astăzi, decoraţia “Ordinul Prieteniei” lui Rainer Seele, şeful grupului austriac OMV, compania mamă a Petrom, pentru eforturile depuse în domeniul energiei, potrivit presei germane https://www.greenpeace-magazin.de/ticker/putin-will-omv-chef-seele-mit-freundschaftsorden-auszeichnen.

Premiul este oferit lui Seele pentru “intensificarea cooperării şi prieteniei cu Rusia”, se arată în decretul prezidenţial semnat de Vladimir Putin. Un comentariu de la OMV nu a fost disponibil încă, arată presa germană.

Rainer Seele, în vârstă de 58 de ani, este şef al OMV din 2015, iar anterior a lucrat pentru compania germană de petrol și gaze Wintershall. De asemenea, Seele a fost preşedinte al Camerei de Comerţ Germania – Rusia.
Rainer Seele este considerat unul din apropiații președintelui rus Vladimir Putin. Austria, prin OMV, este nodul nostru global, a spus, recent, Vladimir Putin, după o întâlnire cu  Seele la Moscova.
OMV este acţionarul principal al gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania. Se pare că OMV a investit aproape 500 de milioane de euro în proiect.

Relațiile dintre Viena și Moscova au provocat iritații în ultimele săptămâni. Vladimir Putin a fost invitat de onoare, luna trecută, la nunta şefei diplomaţiei austriece, Karin Kneissl.

Putin, oaspete de onoare la nunta șefului MAE al Austriei (video dansul lui Putin)

Presa românească a scris că Rainer Seele a fost şi consul onorific al României mai mulţi ani încă din timpul când era intermediar pentru gazele vândute de GAZPROM României. El a fost unul din intermediarii de gaze agreaţi la Kremlin.

Recent, consilierul premierului, Darius Vâlcov, a insinuat, pe Facebook, că președintele Klaus Iohannis ar fi avut o înțelegere cu directorul general al OMV, Rainer Seele, pe Legea offshore:
“În ianuarie 2018 Mr Seele (Rainer Seele – n.r.), CEO OMV și Mr Werner discută în privat despre gazele din Marea Neagră. În iulie, Parlamentul adoptă Legea Offshore, cu o mică modificare de 6 miliarde de dolari în plus pentru statul român. În august, Mr Werner respinge Legea Offshore. Tot în august, postul național de televiziune austriac ORF devine brusc interesat de România și acuză represiuni din partea jandarmeriei române. Vom vedea continuarea! Dar de data asta vă asigur că statul român va cere ceea ce i se cuvine. P.S. Mr Seele and Mr Putin, two good friends”.
Consilierul premierului Viorica Dăncilă susţine că noua formă a Legii offshore aduce în plus pentru bugetul de stat 6 miliarde de dolari, iar oricine ar încerca să modifice actuala formă ar trebui judecat pentru trădare de țară. Acesta a precizat că înainte de actualizarea legii offshore, marile companii aveau în doi ani profituri de peste 900 de milioane de dolari, iar statul român încasa mai puțin de 100 de milioane de euro.

Comunicat Preşedinţia României
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit marţi, 9 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, vizita delegaţiei OMV-Petrom, conduse de către Directorul General al Grupului OMV AG, domnul Rainer Seele. În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta.
Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv. În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori. Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securității energetice la nivel naţional și regional.
În acest sens, stadiul lucrărilor la infrastructura de transport oferă perspective bune pentru asigurarea unei capacități de transport funcționale în momentul începerii exploatării resurselor din Marea Neagră.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea că OMV-Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanțelor economice, prin expertiza și competențele românești în domeniul explorării și exploatării resurselor de gaze naturale și petrol. Întrevederea a constituit un bun prilej pentru a sublinia importanţa unui dialog deschis între OMV şi statul român, în vederea valorificării potenţialului pe care ţara noastră îl are în domeniul energetic.

 

„Serviciile secrete aliate s-ar fi distanţat de Viena, de teama că informaţii sensibile ar putea date lui Vladimir Putin”

 

În luna iunie, concernul rus Gazprom și OMV au semnat un acord de livrare a gazului din Rusia până în anul 2040, după negocierile între președintele rus Vladimir Putin și cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Pe 4 iunie, Rusia și Austria au aniversat 50 de ani de la începutul livrărilor de gaze, în urma semnării a unui acord între întreprinderea sovietică Soyuznefteexport și compania austriacă OMV în anul 1968. În acest fel, Austria devenise prima țară din Europa Occidentală care a încheiat cu URSS un contract de livrare a gazelor.

De-a lungul acestei jumătăți de secol, Austria a importat peste 218 miliarde de metri cubi de gaz natural. În anul 2017, ponderea gazului rusesc în importul de gaze în Austria a constituit 93%.

 

 

 

BVB | Știri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023