Summitul G20 este prezidat de Arabia Saudită şi are loc prin videoconferință în perioada 21-22 noiembrie. Agenda forumului include probleme precum impactul pandemiei coronavirusului, asigurarea accesului universal la vaccinuri, consolidarea sistemelor de sănătate, redresarea economică globală și ocuparea forței de muncă, precum și cooperarea în economia digitală, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului și combaterea corupției.
Președintele rus Vladimir Putin a cerut liderilor țărilor G-20 să abandoneze protecționismul și politica de sancțiuni unilaterale.
Putin a spus: “Problemele cu care s-a confruntat umanitatea în 2020 sunt cu adevărat fără precedent. Pandemia coronavirusului, închiderea globală a ţărilor și activitatea economică înghețată au declanșat o criză economică sistemică pe care lumea probabil nu o cunoaște de la Marea Depresiune.
Creșterea economiilor naționale a fost grav subminată. Pandemia a luat zeci, sute de mii de vieți, în timp ce milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă și veniturile.
Principalul risc, evident, chiar și în ciuda unor semnale pozitive, rămâne șomajul de masă pe termen lung, așa-numitul șomaj „stagnant”, cu creșterea ulterioară a sărăciei și a insecurității sociale. Rolul G20 este de a opri acest lucru.
Rusia apreciază foarte mult eforturile Arabiei Saudite în timpul președinției G20. În situația actuală, agenda forumurilor a fost concentrată pe redresarea economică globală și pe protecția sănătății și bunăstării oamenilor.
Bazându-se pe experiența de combatere a crizei financiare globale 2008-2009, G20 a lansat o serie de inițiative multilaterale pentru a reduce riscurile economice legate de pandemie și pentru a restabili activitatea de afaceri, inclusiv prin intermediul instituțiilor cheie de management global, și anume Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, FMI, Banca Mondială și altele.
Țările noastre au conceput un pachet de stimulente pentru economia mondială în valoare totală de 12 trilioane de dolari. Președintele SUA a vorbit acum despre eforturile SUA – într-adevăr, este o contribuție foarte mare la redresarea economiei americane, ceea ce înseamnă și redresarea economiei mondiale.
Cu toții am facilitat mobilizarea de urgență a 21 de miliarde de dolari pentru nevoile medicale esențiale și am început cooperarea internațională în dezvoltarea, producerea și distribuirea vaccinurilor.
La fel ca alte națiuni, Rusia a luat măsuri anti-criză fără egal, deoarece a acordat prioritate maximă valorii cheie și fundamentale – viața și sănătatea oamenilor.
Pentru a asigura sustenabilitatea economiei naționale și a menține stabilitatea socială, guvernul Rusiei, împreună cu Banca Rusiei, implementează un plan cuprinzător de asistență pentru populație, întreprinderi mici și mijlocii și industriile din zona de risc. S-a acordat sprijin sectorului bancar și bugetelor regionale, întreprinderilor li s-au acordat împrumuturi, în timp ce investițiile guvernamentale au crescut. Volumul actual al sprijinului bugetar anticriză a totalizat 4,5% din PIB.
Adoptarea la timp a acestor măsuri vizate a permis Rusiei, precum și majorității țărilor dezvoltate, să atenueze declinul economic, să consolideze sistemul de sănătate și să treacă prin perioadele grele, fără pierderi ireparabile. Atât rezervele acumulate, cât și atragerea resurselor de împrumut pe piața internă au ajutat la finanțarea măsurilor de mai sus.
Cu toate acestea, suntem conștienți de faptul că economiile în curs de dezvoltare și unele economii de piață emergente nu au astfel de resurse. Veniturile lor fiscale au scăzut, în timp ce nevoia de a aloca fonduri considerabile pentru combaterea pandemiei crește practic zilnic. Devalorizarea monedei naționale prezintă un risc mare și, respectiv, costul deservirii datoriei de stat, în principal pentru țările cu venituri mici, care au două treimi din împrumuturile lor în dolari SUA.
FMI și Banca Mondială au acordat asistență semnificativă țărilor în curs de dezvoltare. În urma propunerii lor, G20 a luat o decizie în aprilie de a instala un moratoriu temporar asupra plăților datoriei națiunilor în curs de dezvoltare. Aceasta este cu siguranță o inițiativă foarte necesară, dar acoperă doar cele mai sărace țări. Nu include datoriile lor față de creditorii privați și se referă la mai puțin de patru la sută din costurile totale ale țărilor în curs de dezvoltare pentru deservirea datoriilor de stat în anul curent.
Cred că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a preveni deteriorarea situației și creșterea inegalității economice și sociale.
Problemele urgente care s-au acumulat în comerțul internațional trebuie, de asemenea, abordate. Astfel, este necesar să încercăm să abandonăm protecționismul şi practica sancțiunilor unilaterale și să reluăm lanțurile de livrare.
Ajustarea regulilor comerciale universale multilaterale la comerțul electronic (trebuie mult de făcut în acest domeniu) și alte noi realități economice sunt, de asemenea, pe ordinea de zi.
În ansamblu, G20 ar trebui să continue să caute noi abordări ale reformei Organizației Mondiale a Comerțului pentru a face față provocărilor actuale.
Rusia sprijină proiectul cheie al actualului summit care vizează ca vaccinurile eficiente și sigure să fie accesibile tuturor. Fără îndoială, medicamentele de imunizare sunt și trebuie să fie un domeniu public universal. Țara noastră, Rusia, este pregătită să ofere țărilor care au nevoie vaccinurile dezvoltate de cercetătorii noștri. Acesta este primul vaccin înregistrat din lume Sputnik V, bazat pe platforma vectorilor adenovirali umani. Al doilea vaccin rusesc, EpiVacCorona de la un centru de cercetare Novosibirsk, este de asemenea gata. Vine al treilea vaccin rusesc.
Evoluţia pandemiei ne obligă să angajăm toate resursele și cercetările disponibile. Obiectivul nostru comun este de a forma portofolii de vaccinuri și de a asigura o protecție fiabilă pentru populația planetei. Asta înseamnă că va fi suficientă muncă pentru toată lumea și cred că este un caz în care competiția poate fi inevitabilă, dar trebuie să pornim în primul rând din considerente umanitare și să o facem din asta o prioritate.
Această criză trebuie să devină o oportunitate de a modifica traiectoria dezvoltării globale, de a păstra mediul și climatul favorabil, de a asigura condiții egale pentru toate națiunile și popoarele, de a construi instrumente eficiente de cooperare multilaterală. Considerăm că această abordare a rezolvării problemelor globale este sarcina-cheie și responsabilitatea G20 ca fiind forul principal al principalelor economii mondiale”.