Update articol:

Vladimir Putin: Metodele de la Maidan au fost folosite în Kazahstan

http://en.kremlin.ru/

În Kazahstan s-a recurs la „metodele Maidan”, țara confruntându-se cu o amenințare reală la adresa statutului său, a declarat în această dimineaţă președintele rus Vladimir Putin la o conferință video a șefilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).

Maidan Nezalezhnosti („Piața Independenței”) este piața centrală a Kievului, capitala Ucrainei. O revoluție a zguduit Ucraina în februarie 2014, când președintele de atunci, ales democratic, a fost răsturnat printr-o lovitură de stat susținută de Occident, scrie Sputnik.

Vladimir Putin a avertizat luni că ceea ce a început ca proteste pașnice împotriva prețurilor mai mari la gaze în Kazahstan și a escaladat rapid în revolte violente și acte de terorism nu a fost prima și nu va fi ultima încercare de amestec al străinilor în regiune.

Anunţând că președintele kazah a apelat la membrii Organizației Tratatului de Securitate Colectivă pentru ajutor în fața unei „provocări fără precedent la adresa securității, integrității și suveranității Kazahstanului”, Putin a adăugat că amenințarea a fost cauzată nu de proteste spontane asupra prețului combustibilului, ci prin faptul că „forțele distructive interne și externe au profitat de situație”.

Vorbind despre evenimentele din Kazahstan, președintele rus a subliniat că Rusia nu va permite ca situația să degenereze și „scenariul așa-ziselor revoluții de culoare să fie implementat”.

Având în vedere acest lucru, Putin a subliniat necesitatea ca CSTO să dezvolte măsuri împreună cu combaterea terorismului și protejarea securității.

Protestele în masă în Kazahstan au început la începutul săptămânii trecute, deoarece locuitorii din Zhanaozen și Aktau s-au opus unei creșteri de două ori a prețurilor la gazul petrolier lichefiat. Protestele inițial pașnice s-au răspândit ulterior în alte orașe, transformându-se în ciocniri violente cu poliția, jafuri și vandalism. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat stare de urgență până pe 19 ianuarie, invitând forțele de menținere a păcii CTO să ajute la punerea situației sub control.

După un apel al președintelui Kazahstanului, forțele CSTO au reușit „în câteva ore” să prevină orice subminare a fundamentelor puterii de stat în Kazahstan, degradarea completă a situației interne de către „teroriști, criminali și tâlhari”, a spus Vladimir Vladimir.

Președintele Rusiei a lăudat nivelul ridicat de încredere reciprocă, cooperare și disponibilitatea de a trece rapid la acțiune demonstrat de colegii CSTO.
Forțele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă vor rămâne în țară atâta timp cât va fi nevoie, a adăugat Vladimir Putin.

Președintele Putin a mai propus ca, pe baza OSC, să fie dezvoltate măsuri suplimentare pentru a contracara în comun astfel de încercări de interferență externă distructivă în zonă. El a subliniat că CTSO nu ar trebui să fie orbită niciodată de evenimente tragice de tipul celor ale Kazahstanului, iar statele membre ar trebui să fie „pe deplin mobilizate și gata să respingă orice provocări”.

Tot luni, prim-ministrul Akylbek Japarov a declarat că Kârgâzstanul speră că va exista o anchetă deschisă și echitabilă cu privire la implicarea străinilor, inclusiv a cetățenilor kârgâzi, la proteste. Japarov a avertizat că rămâne riscul mișcării teroriștilor care au luat parte la revoltele din Kazahstan între statele membre CSTO.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (27/02/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (27/02/2024)

Teleconferinta rezultate financiare preliminare 2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/02/2024)

Disponibilitate Raport Rezultate Financiare Preliminare 2023

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (27/02/2024)

Disponibilitate raport rezultate financiare preliminare 2023