Update articol:

Vladimir Putin: Retragerea SUA din INF şi desfiinţarea unui tratat fundamental de control al armelor creează mari complicații la nivel mondial și provoacă riscuri serioase 

Foto Kremlin Foto Kremlin

Retragerea unilaterală de către Statele Unite din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acțiune (INF), sub un pretext forţat, iar desființarea unuia dintre ultimele tratate fundamentale de control al armelor creează mari complicații pentru afacerile mondiale și provoacă riscuri serioase pentru toată lumea, susţine Vladimir Putin, președintelui Rusiei, într-o declaraţie privind retragerea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul INF, menţionând: “Permiteți-mi să subliniez că toată responsabilitatea pentru cele întâmplate revine Statelor Unite”.

La 1 februarie 2019, Statele Unite ale Americii au lansat o procedură de retragere din Tratatul forțelor nucleare internaţionale (INF). Perioada de șase luni prevăzută în clauza de retragere a tratatului a expirat. Atunci când una dintre părți se retrage din tratat, documentul nu mai are efect, în mod automat, spune Vladimir Putin. Prin urmare, începând cu 2 august 2019, Tratatul INF nu mai există. Colegii noștri din SUA l-au trimis în arhive, făcând din el un lucru trecut, consideră preşedintele Rusiei.

Vladimir Putin precizează: “În loc să se angajeze într-o discuție semnificativă cu privire la problemele de securitate internațională, Statele Unite au optat pentru o reducere simplă a mai multor ani de eforturi cu scopul de a diminua  probabilitatea unui conflict armat pe scară largă, inclusiv folosirea armelor nucleare.

Rusia nu poate ignora starea actuală şi nu se poate mulțumi cu declarații goale de iubire şi pace făcute de colegii americani sau de aliații lor. În acest context, având în vedere situația actuală, cer Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe și Serviciului de Informații Externe să monitorizeze în mod cât mai detaliat pașii viitori făcuți de Statele Unite pentru a dezvolta, produce și implementa o gamă de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune.

Dacă Rusia obține informații sigure prin care Statele Unite finalizează dezvoltarea acestor sisteme și încep să le producă, Rusia nu va avea altă opțiune decât să se angajeze într-un efort pe scară largă pentru a dezvolta rachete similare. Desigur, acest lucru va dura timp. Până când armata rusă va lansa aceste arme, Rusia va compensa în mod fiabil amenințările legate de retragerea de către Statele Unite din Tratatul INF , bazându-se pe mijloacele pe care le avem deja: rachetele  X- 101 și rachetele hipersonice aerian Kinzals, rachetele de  croazieră Kalibr, precum și viitoarele sisteme de arme, inclusiv sisteme hipersonice din clasa Tsirkon. În același timp, Rusia menține angajamentele unilaterale pe care și le-a asumat și va acționa numai atunci când va trebui să răspundă. Aceasta se aplică dezvoltării, producerii și desfășurării rachetelor cu rază intermediară și scurtă de acțiune.

Nu le vom lansa în nicio regiune până când nu vor fi lansate rachete similare realizate de SUA. În ciuda evoluțiilor recente, Rusia încă speră că predomină bunul simț și că partenerii noștri din SUA și aliații lor au un sentiment de responsabilitate față de cetăţenii lor și de întreaga comunitate internațională.

Credem că acțiunile întreprinse de Statele Unite care au determinat dezmembrarea Tratatului privind eliminarea rachetelor intermediare și cu rază scurtă vor zdrobi inevitabil fundamentele arhitecturii globale de securitate, inclusiv Tratatul pentru reducerea armelor strategice și Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Acest scenariu ar putea semnala un nou început pentru o cursă nelimitată a înarmării. Pentru a evita haosul fără reguli, restricții sau legi, trebuie să cântărim încă o dată toate consecințele periculoase și să lansăm un dialog serios și semnificativ, fără orice ambiguitate. Rusia consideră că este necesar să aibă loc  fără întârziere discuții semnificative privind asigurarea stabilității și securității strategice. Suntem gata să ne implicăm în aceste eforturi”.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022