Update articol:

Vladimir Putin trimite un mesaj cu rachetă Occidentului: „Înapoi (Reuters)

Racheta hipersonică a lui Vladimir Putin a transmis un mesaj simplu Occidentului cu privire la Ucraina: retrageți-vă, iar dacă nu o faceți, Rusia își rezervă dreptul de a lovi facilități militare americane și britanice, scrie Reuters într-o analiză.

Rusia a lansat joi o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară de acțiune cunoscută sub numele de „Oreshnik”, sau Hazel Tree, spre Ucraina, în ceea ce Putin a declarat că a fost un răspuns direct la loviturile forțelor ucrainene asupra Rusiei cu rachete americane și britanice.

Într-o declarație specială de la Kremlin imediat după ora 20.00 la Moscova în acea zi, președintele rus a declarat că războiul se intensifică spre un conflict global, deși a evitat orice retorică nucleară.

De asemenea, Putin s-a abținut, până în prezent, de la a lovi efectiv Occidentul, un pas care ar putea duce la o confruntare directă între Rusia și alianța NATO – și o confruntare despre care președintele american Joe Biden a declarat în martie 2022 că ar fi al treilea război mondial.

În declarația sa, șeful de la Kremlin a anunțat Occidentul că Rusia își rezervă dreptul de a lovi instalațiile militare ale țărilor care au permis Ucrainei să își folosească rachetele pentru a lovi Rusia – până acum doar Statele Unite și Marea Britanie.

„Putin spune Occidentului stop – opriţi-vă – înapoi”, a declarat Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, pentru Reuters.

„Semnalul pe care Putin îl trimite lumii este că noi considerăm aceste lovituri drept intrarea directă a Statelor Unite și a Marii Britanii într-un război împotriva Rusiei”, a spus el. „Dar nu răspundem cu toată puterea noastră acum, deoarece aceste lovituri împotriva Rusiei nu vor schimba rezultatul războiului”.

O sursă rusă care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității situației a declarat că Putin a dat de înțeles că dorește să evite escaladarea, deși șansele ca Rusia să folosească arme nucleare rămân destul de ridicate.

Sursa nu a clarificat dacă se referea la arme tactice de câmp de luptă sau la rachete nucleare cu rază lungă de acțiune.

PRAG NUCLEAR

Președintele Biden a renunțat la opoziția sa față de lansarea de rachete americane de către Ucraina asupra unor ținte aflate în interiorul Rusiei, ca răspuns la intrarea în război a Coreei de Nord, o schimbare în politica americană care a căpătat o urgență sporită după victoria lui Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie, au declarat joi pentru Reuters surse familiare cu subiectul.

Oficialii ruși au catalogat gestul lui Biden drept o decizie nechibzuită a unei administrații care va pleca, menită să creeze o criză gravă pe care Trump trebuie să o rezolve atunci când va fi învestit președinte în ianuarie.

Acest lucru îl pune pe Putin într-o poziție dificilă: dacă escaladează acum, ar putea alimenta tocmai o astfel de criză. Dar dacă nu o face, atunci Occidentul l-ar putea interpreta ca fiind slab și ar continua să insiste asupra liniilor roșii clare ale Rusiei.

Atunci când Putin a avertizat în septembrie că Rusia își va actualiza doctrina nucleară pentru a permite un răspuns nuclear la utilizarea rachetelor convenționale occidentale pentru a lovi Rusia, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că nu era prima dată când „zăngănea din sabie nuclear”.

În ziua în care Ucraina a lansat rachete ATACMS fabricate în SUA adânc pe teritoriul Rusiei, Putin a aprobat coborârea pragului nuclear semnalat cu două luni înainte.
După ce Putin a coborât pragul, Pentagonul a declarat că Statele Unite nu și-au schimbat poziția nucleară – și nici nu au observat o schimbare în poziția nucleară a Rusiei.

Pentagonul și Ministerul Apărării al Marii Britanii nu au răspuns imediat întrebărilor dacă au schimbat vreo poziție de securitate ca răspuns la amenințarea lui Putin de a le ataca instalațiile militare.

Întrebat care a fost mesajul principal al declarației lui Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că principalul lucru a fost că Rusia va reacționa la “acțiunile nesăbuite ” ale țărilor occidentale care iau parte la lovituri asupra Rusiei.

„Partea rusă și-a demonstrat în mod clar capacitățile, iar viitoarele acțiuni de retorsiune în cazul în care preocupările noastre nu sunt luate în considerare sunt clar conturate”, a spus el.

Pe lângă faptul că a avertizat că facilitățile militare americane și britanice ar putea fi vizate, Putin a declarat că planurile Washingtonului de a desfășura rachete cu rază scurtă și intermediară în Europa și Asia ar putea determina Moscova să facă același lucru – aducându-și puterea de foc la o distanță mai apropiată de atac de Occident.

„Putin semnalează în mod clar o dependență sporită de armele strategice – inclusiv de rachetele nucleare și cu rază lungă de acțiune – pentru a împinge SUA și NATO să înceteze sprijinul acordat Ucrainei”, a declarat Jon Wolfsthal, fost asistent special al președintelui Barack Obama și în prezent director pentru risc global la Federația Cercetătorilor Americani.

„Nu cred că are vreo intenție de a recurge la arme nucleare, dar se pare că vrea să ne îngrijoreze foarte mult, poate pentru a-i ușura lui Trump decizia de a pleca din conflict”, a spus el.

DIE HARD

Markov a spus că declarația lui Putin a fost, de asemenea, adresată publicului său din Rusia, unde Markov a spus că există „o mulțime de voci care îi cer lui Putin să lovească direct Occidentul – și să-l lovească dur”.

Canalele rusești Telegram pro-Putin l-au prezentat pe bărbatul de 72 de ani drept un „Krepkiy Oreshnik”, un joc de cuvinte după numele rachetei și al filmului „Die Hard” din 1988 cu Bruce Willis, care se traduce în rusă prin „Krepkiy Oreshek” – sau o nucă tare.

Liderul cecen Ramzan Kadyrov l-a lăudat pe Putin pentru o declarație despre care a spus că mii de soldați o așteptau de mult timp.

„Ei stau acolo în Occident și le este cald și sunt destul de calmi. Așa că lăsați-i să simtă pe propria piele ce înseamnă un război adevărat”, a spus Kadyrov. „Au vrut ei un război adevărat cu Rusia? Așa că lăsați-i să aibă parte de el!”

„Este necesar să demonstrăm întreaga putere ucigașă a armelor rusești cu rază lungă de acțiune”, a spus Kadyrov.

Putin a declarat că atacul Ucrainei cu ATACMS din 19 noiembrie nu a reușit să producă pagube serioase. Dar atacul de o zi mai târziu cu rachete britanice Storm Shadow în regiunea Kursk a vizat un punct de comandă și a dus la morți și răniți, a spus el.

Lansarea a ceea ce Statele Unite consideră a fi o nouă rachetă balistică ca răspuns este un avertisment clar pentru Occident, dar unul atent calibrat, au declarat analiștii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că Rusia nu a fost obligată din punct de vedere tehnic să avertizeze Washingtonul cu privire la atac, deoarece racheta a fost de rază intermediară și nu intercontinentală, dar a spus că Moscova a informat SUA cu 30 de minute înainte oricum.

Și, deși Putin a evitat cu desăvârșire să menționeze armele nucleare în declarația sa, noua rachetă hipersonică lansată de Rusia la Dnipro în Ucraina poate fi echipată cu focoase nucleare și poate ajunge în Europa sau pe coasta de vest a Statelor Unite.
În cele din urmă, Putin a avertizat Occidentul să nu subestimeze hotărârea sa.
„Ne considerăm îndreptățiți să ne folosim armele împotriva instalațiilor militare ale acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva instalațiilor noastre”, a spus el.
„Dacă altcineva se îndoiește de acest lucru, atunci se înșeală – va exista întotdeauna un răspuns”.