Romgaz îşi consolidează poziţia nu doar la nivel local, ci şi la nivel regional şi se va concentra în perioada următoare pe două obiective majore: pe identificarea zăcămintelor onshore care să înlocuiască actualele exploatări şi pe diversificarea energetică, a menţionat directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, la un eveniment organizat de Comisia Europeană, la Bruxelles.
Adrian Volintiru a vorbit în faţa oficialilor europeni despre investiţiile importante pentru zona de producere de energie electrică, care pot poziţiona compania drept un jucător competitiv pe piaţa de electricitate în România şi chiar în zona ţărilor vecine. “Pentru ca tema acestei conferinte este cooperarea transfrontalieră, avem ca şi direcții strategice de dezvoltare: eoliene, gazul comprimat, o nouă centrală electrică, descoperirea de zăcăminte noi și, nu în ultimul rând, operaţunile off shore din Marea Neagră. Ne intereseaza prezentul şi viitorul şi cred că doar investind masiv în proiecte de anvergură, putem deveni competitivi la nivel regional şi un
partener de încredere în a această zonă a Europei”, a adăugat Adrian Volintiru.
El a vorbit şi despre Industria de petrol şi gaze ca fiind o industrie matură, dar profitabilă, gazele naturale jucând în continuare un rol important în balanţa energetică mondială, europeană şi naţională. Pentru satisfacerea cererii crescânde de gaze naturale (creştere de 44% la nivelul anului 2035) este necesar un efort investiţional considerabil atât în domeniul explorării resurselor, unde sunt necesare investiţii cu un grad de risc ridicat, cât şi investiţii pentru exploatarea rezervelor şi aducerea lor în piaţă. Inovarea tehnologică va continua să aibă un impact major asupra acestei industrii, atât din punct de vedere al exploatării rezervelor actuale
cât şi al descoperirii de noi resurse, convenţionale şi/sau neconvenţionale, şi punerea în exploatare a acestora.
Romgaz va urmări să-şi îndeplinească atât obiectivele propuse în strategia de dezvoltare a companiei, cât şi cele din strategia energetică naţională, să acţioneze ca un partener de încredere în regiune şi nu în ultimul rând să acţioneze ca un actor principal al cooperării transfrontaliere în beneficiul tuturor participanţilor din piaţa europeană de energie, potrivit informaţiilor transmise de companie.
Cooperarea regională este esențială pentru a identifica cele mai bune soluții şi proiecte în special în zona de securitate energetică. Asigurarea interconectivității oferă posibilitatea dezvoltării de parteneriate durabile între țările membre UE. În acest sens, în cadrul dezbaterii de la Bruxelles a fost menţionat coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA –Faza 1) unde România este parte, proiect susţinut de Comisia Europeană, important la nivel naţional şi regional pentru că duce la diversificarea surselor de gaze.
“Avem așteptări mari în legătură cu participarea statelor membre ale UE la elaborarea politicilor de eficienţă energetică – în special în domeniul reducerii emisiilor de carbon, dar şi pentru dezvoltarea de proiecte majore care să ajute Europa să-şi atingă potenţialul”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil cu Uniunea Energetică, domnul Marcos Sefcovic.
Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București şi a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale şi operații speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.