Update articol:

Vosganian: ALDE salută decizia premierului Dăncilă de a amâna adoptarea proiectului primei rectificări bugetare

Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, este mulţumit de decizia premierului Viorica Dăncilă de a nu adopta proiectul de rectificare bugetară în şedinţa de joi a Guvernului.

“ALDE salută decizia premierului Viorica Dăncilă de a amâna adoptarea în şedinţa de Guvern de azi a proiectului primei rectificări bugetare. Aşa cum ne-a fost prezentat, acest proiect de rectificare bugetară riscă să ducă la depăşirea ţintei de deficit bugetar stabilite. În mod repetat, inclusiv public, ALDE a solicitat alocarea de resurse financiare pentru continuarea investiţiilor în derulare, vorbim în primul rând despre proiectele mari de investiţii (autostrăzi), dar şi de investiţiile la nivel local.

De asemenea, am atras atenţia asupra nevoii de a asigura resurse pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene şi am spus apăsat că nu acceptăm tăierea alocărilor bugetare de la ministere vitale precum transporturile, sănătatea, educaţia.

În cadrul şedinţei de coaliţie de ieri am prezentat din nou partenerilor de la PSD aceste constrângeri de construire a rectificării bugetare. Aşteptăm următoarea reuniune în cadrul coaliţiei de guvernare pentru a vedea ce fel de măsuri a identificat ministrul de finanţe pentru rezolvarea acestei situaţii”.

Rectificarea bugetară a fost prezentată în primă lectură în şedinţa de Guvern de astăzi urmează să fie adoptată la viitoarea reuniune a Executivului, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Acesta a explicat că s-a luat această decizie pentru a nu se mai face interpretări în spațiul public: ”Decizia Guvernului a fost să mai analizeze în detaliu fiecare aspect astfel încât să nu mai existe tot felul de interpretări în spațiul public și vor fi adoptate în ședința următoare”.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat azi, la începutul şedinţei de Guvern, că prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, prin care se asigură “plata majorată a salariilor şi pensiilor şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare”, potrivit Agerpres.

“Discutăm în şedinţa de Guvern de astăzi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. De asemenea, această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a explicat că rectificarea bugetară pozitivă “este susţinută de creşterea Produsului Intern Brut şi de faptul că în primul trimestru al acestui an România a înregistrat o creştere economică de 5%, a treia cea mai mare creştere din Uniunea Europeană”.

“Toate ramurile economiei reale au înregistrat evoluţii pozitive, remarcându-se în mod deosebit rezultatele din construcţii, servicii şi agricultură”, a completat Dăncilă.

Prim-ministrul a subliniat că a cerut ca rectificarea să fie făcută “pe principii clare”, astfel încât “obiectivele asumate la începutul acestui an să fie îndeplinite cu păstrarea echilibrelor macroeconomice şi consolidarea încrederii investitorilor în economie”.

“Vom menţine deficitul bugetar în ţinta asumată prin Legea bugetului, respectiv 2,76%. De asemenea, vom menţine investiţiile în domeniile prioritare, educaţie, sănătate şi infrastructură rutieră, precum şi măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Am cerut ca structura bugetară să fie corelată cu realizările din primul semestru şi să fie dublată de un angajament ferm al ministerelor că ceea ce se stabileşte prin rectificarea bugetară trebuie să fie pus în aplicare”, a declarat Dăncilă.

Prim-ministrul a precizat că reducerile de bugete propuse prin rectificare “se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi”.

Dăncilă a adăugat că prin rectificare se asigură “fondurile necesare bunei funcţionări a administraţiei locale şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii”.

“Suplimentăm fondurile pentru PNDL cu 1 miliard de lei, la care adăugăm disponibilul de 700 de milioane de lei de la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice. De asemenea, majorăm plafonul de contractare pentru Fondul de Dezvoltare şi Investiţii de la 5 miliarde de lei la 10 miliarde de lei. Vreau să fac precizarea că, în prezent, sunt finanţate sau în curs de finanţare peste 12.600 de obiective de investiţii în comunităţile locale, 70% dintre acestea fiind în mediul rural. Sunt proiecte care contribuie la o dezvoltare armonioasă a tuturor localităţilor prin investiţii în proiecte de apă şi canalizare, drumuri, şcoli, creşe, grădiniţe şi unităţi sanitare”, a afirmat premierul. 

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING