Indicii bursieri de pe Wall Street au încheiat tranzacţiile de miercuri în scădere puternică, traşi în jos de acţiunile companiilor de tehnologie, în condiţiile în care datele referitoare la inflaţie au arătat că presiunile asupra preţurilor sunt peste aşteptări, transmite CNBC.
Aceste date au declanșat vânzări masive, în special în acțiunile tehnologice.
Indicele Dow Jones a scăzut cu 681,50 puncte, sau 2%, până la 33.587,66, înregistrând cea mai proastă zi din ianuarie. S&P 500 a pierdut 2,1%, până la 4.063,04, fiind cea mai mare scădere din februarie, în timp ce Nasdaq Composite, puternic din punct de vedere tehnologic, a scăzut cu 2,7% până la 13.031,68, aducând declinul săptămânal la peste 5%.
Un anunț că oeloductul Colonial Pipeline și-a reluat operațiunile la ora 17:00. ET miercuri a calmat câțiva investitori care au fost îngrijorați de capacitatea continuă de a alimenta Coasta de Est cu benzină.
Inflația în SUA a accelerat în cel mai rapid ritm din 2008 luna trecută, indicele prețurilor de consum crescând cu 4,2% față de anul trecut, comparativ cu estimarea Dow Jones pentru o creștere de 3,6%. Câștigul lunar a fost de 0,8%, față de 0,2% așteptat. Cu excepția prețurilor volatile la produse alimentare și la energie, IPC de bază a crescut cu 3% față de aceeași perioadă din 2020 și cu 0,9% lunar. Estimările respective au fost de 2,3% și 0,3%.
“Investitorii care ar fi putut căuta un motiv pentru a se înviora pe o piață de valori care a crescut cu peste 10% până în prezent au găsit unul bun: creșterea inflației”, a declarat Chris Hussey, director general la Goldman Sachs.
Investitorii sunt îngrijoraţi că accelerarea inflaţiei va reduce marjele şi profiturile companiilor. Dacă presiunile de creştere a preţurilor vor deveni prea mari, o perioadă lungă de timp, Rezerva Federală va fi nevoită să înăsprească politica monetară.
Acțiunile tehnologice, care au fost sub presiune săptămâna aceasta și luna aceasta, au condus din nou scăderea miercuri, pe măsură ce randamentele obligațiunilor au crescut. Acțiunile Microsoft, Netflix, Amazon și Apple au scăzut cu peste 2%, în timp ce Tesla a scăzut cu peste 4%. Acţiunea Alphabet a scăzut cu peste 3%.
Acţiunile energetice au crescut uşor. Occidental Petroleum a urcat cu 2,4%. Chevron și Marathon Oil au câștigat puţin.
Indicele de volatilitate Cboe, cunoscut și sub denumirea de indicele fricii de pe Wall Street, a crescut deasupra nivelului 28, la nivelul maxim al sesiunii în cursul şedinţei de miercuri. VIX este o măsură a fricii sau a volatilității așteptate pe piețe, calculată din prețurile opțiunilor de pe S&P 500.