Update articol:

Wall Street Journal: Una din propunerile SUA către Rusia este inspectarea bazelor americane de apărare împotriva rachetelor balistice, din Polonia și România

Antony Blinken Antony Blinken/ Sursa foto: Twitter

Una din propunerile SUA către Rusia este, potrivit oficialilor americani, inspectarea bazelor americane de apărare împotriva rachetelor balistice. din Polonia și România, scrie Wall Street Journal. Apărarea antirachetă este menită să contracareze rachetele iraniene care ar putea amenința Europa.

Moscova s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzație pe care SUA au respins-o. Inspecțiile ar fi menite să liniștească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au precizat public.

Oficialii polonezi au declarat că guvernul este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o zonă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

O altă idee care a fost prezentată în propunerile către Rusia este stabilirea de constrângeri asupra manevrelor și operațiunilor militare care ar putea fi considerate provocatoare.

Acest lucru ar putea duce la discuții asupra modalităților de a evita incidentele care implică nave de război care intră și navighează în Marea Neagră, au spus oficialii americani. Marea Neagră a fost dominată de marina rusă de când Moscova a anexat Peninsula Crimeea și a încercat să restricționeze accesul la Marea Azov, care include coasta rusă și ucraineană.

Membrii NATO România, Bulgaria și Turcia au, de asemenea, litoral de-a lungul Mării Negre, la fel ca Georgia, o fostă republică sovietică despre care alianța a spus că este un potențial membru, atragând obiecția Moscovei. Ucraina are porturi maritime la Marea Neagră și la Marea Azov.

Propunerile SUA, transmise miercuri Ministerului de Externe al Rusiei, ar putea duce la discuții cu privire la modalități de a evita confruntările în Marea Neagră și la aceste inspecții legate de rachete de fiecare parte, potrivit oficialilor americani și persoanelor informate de administrația Biden, potrivit Wall Street Journal.

Kremlinul și Ministerul de Externe al Rusiei nu au făcut imediat observații publice cu privire la propunerile Washingtonului. Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al șefului Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, a declarat agenției de presă de stat ruse RIA Novosti că „răspunsul SUA la garanțiile de securitate propuse de Moscova nu poate satisface Rusia. Nu poate fi acceptat.”

Secretarul de stat Antony Blinken a spus că oferta SUA a încercat să găsească un teren comun pentru securitatea dintre Rusia și națiunile occidentale, fără a face compromisuri cu privire la prioritățile SUA și principiile de bază ale NATO privind extinderea alianței.

Propunerile și rundele recente de negocieri fac parte dintr-un efort concertat al SUA și al aliaților săi de a implica Moscova în discuțiile de securitate, pe măsură ce Rusia își adună forțele militare în apropierea Ucrainei. Blinken a spus că progresul ar fi dificil cu forțele ruse în creștere în jurul Ucrainei. Adjunctul său, Wendy Sherman, a avertizat miercuri că trupele ruse ar putea invada Ucraina în următoarele câteva săptămâni.

Înainte de a transmite propunerile SUA la Moscova, oficialii americani au transmis un document confidențial aliaților europeni la începutul acestei săptămâni, subliniind idei potențiale, astfel încât aceștia să poată oferi contribuții, iar administrația Biden a consultat și a informat și Congresul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a trimis o scrisoare separată miercuri Kremlinului în numele celor 30 de membri ai alianței. Scrisoarea NATO a acoperit majoritatea problemelor la fel ca documentul SUA, potrivit lui Stoltenberg. El a spus că răspunsul permis membrilor NATO să fie „mai specifici și mai concreti” în propunerile lor.

 

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014