Update articol:

Winkler:Taxale vamale americane asupra oţelului adâncesc criza cu care se confruntă industria de profil în UE şi în România

Iuliu Winkler, europarlamentar Sursa foto: winklergyula.ro
Taxele vamale americane de 25% asupra aluminiului şi oţelului importate din Uniunea Europeană vin de fapt să adâncească criza în care se află industria oţelului în UE şi în România, pentru că este o criză care provine în primul rând din preţul energiei, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler, potrivit Agerpres.

“Avem trei tipuri de afectare în ceea ce priveşte România. Avem avem producţia directă, exporturile directe de oţel sau aluminiu către Statele Unite, şi avem efectele indirecte. Cred că anul trecut exportul de oţel al României a fost de vreo 500 de milioane de dolari. Nu ştiu care ar putea să fie valoarea exporturilor de produse, dacă se extinde această listă, este o altă discuţie, dar dacă ne gândim că punem în plus 25%, care se adaugă la costuri, atunci de fapt vine să adâncească criza în care se află industria oţelului şi în Uniunea Europeană, şi în România”, a declarat Winkler, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru comerţ internaţional a PE.

El a explicat într-un dialog cu jurnalişti români că această criză este provocată în primul rând de preţul energiei.

“Energia este cam de trei ori mai scumpă în Europa decât în Statele Unite şi asta termină toată ideea de competitivitate europeană. Noi tot vorbim despre măsuri în Parlamentul European, şi în plen, şi în comisii, şi în comisia pentru industrie, tot căutăm măsuri, dar deocamdată eu nu văd că am şi găsit soluţia. Deocamdată sunt multe discuţii, dar puţine măsuri”, a explicat Winkler.

El a spus pe de altă parte că efectele asupra României ale taxelor vamale pe importurile de aluminiu vor fi mult mai reduse, “pentru că industria de aluminiu e pe moarte în România”.

“Am avut întâlniri recente cu cei de la Târgu Mureş, spre exemplu, pe îngrăşăminte chimice, dar este aceeaşi poveste ca a aluminiului, pentru că energia are o componentă mare în preţul acestor produse şi la aluminiu, şi la îngrăşăminte chimice, şi vedem că nu găsim soluţiile, din păcate, dar ca afectare de către tarife nu putem vorbi de un efect major, pentru că cifra comercială este extrem de redusă, sunt câteva zeci de milioane exporturi româneşti, adică nu ai ce să discuţi, chiar dacă aceste exporturi se menţin sau ca dacă dispar”, a afirmat Iuliu Winkler, care este membru al grupului PPE din PE.

În ceea ce priveşte efectele indirecte ale taxelor vamale americane, el a explicat că sunt dificil de anticipat.

“Principalul partener de comerţ exterior al României sunt Germania şi alte câteva state membre ale Uniunii Europene, precum Italia şi Franţa. Aceştia sunt partenerii noştri. Normal că în momentul în care lista de produse care sunt supuse tarifelor de 25% se extinde pe diverse componente, pe diverse aparate, echipamente şi aşa mai departe, care toate conţin şi anumite subansamble livrate din România pe aceste lanţuri de aprovizionare extrem de complexe, atunci probabil că afectarea economiei româneşti se extinde şi la companii care poate sunt neaşteptate sau sunt astăzi sub radar”, a declarat vicepreşedintele comisiei INTA a PE.

El a mai spus că este nevoie de o analiză a Departamentului de Comerţ Exterior din România, dar şi a ministerelor Economiei şi Industriei, pentru a evalua ce s-ar putea întâmpla.

“În orice caz, este un lucru nedorit, sunt efecte nedorite care ne găsesc pe noi în situaţia în care este vital ca România să-şi reducă deficitul bugetar, aşa cum s-a angajat în bugetul pe 2025, de la acel aproape 9% care ne face extrem de vulnerabili, la un procent de 7% în primă instanţă şi apoi, în anii care urmează, conform înţelegerii cu Comisia Europeană, de reducere graduală până ajungem în şase ani la acel 3% care este prevăzut de Tratatul de la Maastricht”, a estimat el.

Iuliu Winkler a mai spus că momentul este cu atât mai prost cu cât acum situaţia economică a României este “extrem de fragilă în acest moment” şi în contextul în care urmează să se adopte noi măsuri pentru creşterea investiţiilor în apărare.

Întrebat când o să se facă simţită în România unda de şoc a acestor taxe vamale pe aluminiu şi oţel şi a extinderii lor la produse cu componente din aceste aliaje, Winkler a afirmat din nou că este dificil de anticipat.

“Este greu de spus, pentru că, dacă aţi văzut, azi-noapte la ora 0:00 au intrat în vigoare măsurile, tarifele de 25% pe lista existentă, şi termenul dat pentru transportatori a fost de a finaliza actele vamale până la patru dimineaţa, dacă nu mă înşel. Deci a fost un termen extraordinar de dur în momentul în care tu poate că eşti în port, dar poate că eşti la câteva sute de mile de un port american, şi atunci în timpul transportului se întâmplă aceste aceste schimbări”, a declarat eurodeputatul PPE.

El a precizat că speră că dorinţa de a dialoga cu partenerii americani va avea succes “în a-i convinge măcar pe reprezentanţii la nivel economic şi comercial ai administraţiei că este vorba de măsuri care sunt reciproc dezavantajoase, adică omoară o relaţie comercială, economică şi de investiţii care este extrem de importantă, de puternică şi de bine funcţională astăzi”, a mai declarat Winkler.

“Dacă nu reuşim să dialogăm în următoarele una-două luni cu administraţia americană, atunci începe un efect care este global. Deci, atenţie, aici nu discutăm doar de relaţia SUA-Uniunea Europeană, discutăm de faptul că şi vecinii Statelor Unite, Canada, Mexicul, sunt supuşi unor asemenea tarife şi acolo e o suspendare care poate să înceteze în orice moment. Sunt discuţii care se poată sau nu, eu nu mai reuşesc să urmăresc ştirile şi Twitter-ul (fosta denumire a platformei X – n.r.) jucătorilor principali din administraţia americană”, a mai spus eurodeputatul.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA