Women in Energy, a 4-a editie, organizat de Future Energy Leaders (FEL) România, platforma de tineret a Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) s-a desfășurat, în data de 28 noiembrie 2024 la ONE Tower, Scenario.
Evenimentul a explorat temele de leadership, dezvoltare profesională și mentorat, reunind experte din industrie, reprezentante ale marilor companii, autorități publice, mediul academic și tineri profesioniști. Conferința a pus în prim-plan contribuția femeilor la o tranziție energetică mai echitabilă și mai incluzivă. Participanții au discutat modalități concrete prin care implicarea femeilor în sectorul energetic poate fi consolidată, subliniind importanța diversității în conturarea viitorului acestei industrii strategice. Totodată, evenimentul a avut scopul de a inspira generațiile următoare de profesioniste, demonstrând valoarea mentoratului în dezvoltarea carierei femeilor din domeniu.
Evenimentul a fost deschis de Rareș Hurghiș, Director General al FEL România și Teodora Mîndra, manager Programe și Evenimente, iar cuvântul de deschidere a fost adresat de către dl Ștefan Gheorghe, Directorul General Executiv al CNR-CME și Ella Ratcu, consilier CNR-CME și fondatoarea FEL România.
Primul panel a fost intitulat „Leadership”, a fost moderat de Olivian Savin, Manager Marketing și Comunicare și a adus in prim plan viziunea doamnelor lidere din energie, atât din mediul privat, cât si din administratia publica. Printre subiectele abordate au fost provocarile specifice in leadership-ul din sectorul energetic pentru femei, abilitati și sfaturi pentru cei care aspira la roluri decizionale in industria energetica. Printre acestea au fost enumerate: adaptabilitate, proactivitate, curaj, lucru in echipa, pasiune și inteligența emotională. Invitatele care au contribuit la acest panel au fost:
- Anamaria Acristini, Managing Director, BayWa r.e. Romania
- Ana Nedea, Director Strategie și Dezvoltare Business, Simtel
- Ramona Moldovan, Secretar General Adjunct, Ministerul Energiei
- Elena Popescu, CEO, Elektra Renewable Support
- Magda Capisizu, Șef Departament Clienți, Distrigaz Sud Rețele
- Livioara Șujdea, Chief Distribution Officer, Electrica SA
In cadrul celui de-al doilea panel, intitulat „Dezvoltarea carierei” moderat de Raluca Gabor, Manager Reglementare și Afaceri Publice FEL România, panelistele au subliniat importanta învățării continue, determinării, echipei, curajului, eticii, adaptabilității, pasiunii, echilibrului și încrederii în sine pentru construirea unei cariere de succes. Invitatele care au contribuit la această discuție au fost:
- Oana Özmen, Deputat si secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii
- Diana Robescu, Decan, Facultatea de Energetică UNSTPB
- Mirela Dima, Director Reglementare, EVRYO
- Gabriela Moroianu, CEO Redactor-Șef, Focus Energetic
- Maria-Luminița Badi, Specialist Wind Resource, PPC Renewables România
Panelul 3, intitulat „Mentorat”, moderat de Daniela Goreacii, membră FEL, a fost dedicat programului de metorat Women for Women organizat de FEL Romania. Discuțiile au evidențiat perspective valoroase din partea unor lideri inspiraționali, dar și din partea colegelor din FEL România, care au împărtășit experiența lor în cadrul programului de mentorat și așteptările pe care le au de la aceste interacțiuni. S-au abordat teme precum importanța relațiilor de mentorat, cum se construiesc acestea și impactul lor pe termen lung. Invitatele au subliniat rolul mentoratului în dezvoltarea unor abilități esențiale precum încrederea în sine, asumarea riscurilor și navigarea cu succes în dinamica sectorului energetic. La acest panel au participat:
- Corina Popescu, Vicepreședinte, SPER
- Maria Mănicuță, Director Tarife Energie Electrică și Gaze Naturale, ANRE
- Silvia Vlăsceanu, Director Executiv, HENRO
- Raluca Andronoiu, Brand Media Strategist, ENGIE România, Membru FEL România
- Iuliana Iliescu, Business Developer – M&A, PPC, Membru FEL România
- Andreea Paraschiv, Project Manager RES, BayWa r.e., Membru FEL România
„Prin organizarea evenimentului Women in Energy, ne-am dorit să aducem în prim-plan importanța diversității și a leadership-ului feminin în sectorul energetic, să discutăm provocările cu care se confruntă femeile în acest domeniu și să evidențiem oportunitățile pe care mentoratul le poate oferi. Credem că implicarea activă a femeilor în industrie și promovarea unor modele de succes, contribuie la crearea unui sistem energetic echitabil și incluziv.Viitorul acestui sector depinde de o viziune sustenabilă bazată pe inovație și colaborare, iar femeile lider joacă un rol esențial în conturarea acestei direcții.” – a subliniat echipa Future Energy Leaders România.
FEL România își propune să fie o platformă de comunicare și cooperare între noua generație și actuala elită din domeniul energiei, cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și modul în care acesta interacționează cu alte domenii. FEL România își propune să accelereze tranziția către o economie bazată pe energie curată și reducerea impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului.