Update articol:

„Woodstock-ul” capitalismului – Warren Buffett își cere scuze pentru greșelile de investiții (eToro)

averea lui Warren Buffett Warren Buffett - Sursa Facebook

Comentariu al analistului eToro Ionuț Paulenco

Adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway, care a avut loc online anul acesta pe 1 mai, este văzută în mod tradițional ca un „Woodstock” al capitalismului, cu mii de oameni mergând la Omaha pentru eveniment, furnizori care vând articole fabricate de firmele deținute de Berkshire etc.

Conglomeratul masiv de 642 miliarde de dolari condus de Buffett este format două părți – una este o colecție de companii care angajează 360.000 de oameni, iar cealaltă este un portofoliu de 300 de miliarde de dolari în acțiuni blue chips.

Buffett, acum în vârstă de 90 de ani, a început prin a-și recunoaște greșelile făcute în anul care a trecut.

Una dintre greșelile menționate a fost renunțarea la acțiunile companiilor aeriene, care au crescut de atunci cu 45%. Buffett a recunoscut că nu a anticipat faptul că guvernul va oferi atât de mult sprijin financiar sectorului și că vaccinarea va avea un succes atât de mare. Pe de altă parte, a adăugat că probabil companiile aeriene nu ar fi primit aceeași sumă de bani de la guvern dacă ar mai fi avut la acel moment acționari mari precum Berkshire, deoarece guvernul s-ar fi așteptat ca acestea să apeleze mai întâi la acționarii lor bogați pentru sprijin.

O altă greșeală „probabilă” a fost vânzarea a aproape 10 milioane de acțiuni Apple în trimestrul patru al anului trecut, compania lui Buffett nereușind să valorifice creșterea vânzărilor la un nivel record ale Apple, care s-au reflectat, desigur, în creșterea prețului acțiunilor.

În timp ce recunoașterea greșelilor sale la întâlnirile anuale este o tradiție, cifrele din ultimul an au fost mai puțin impresionante, ridicând semne de întrebare despre declinul randamentelor din ultimul deceniu – și-a pierdut Buffett abilitatea de a produce rezultate remarcabile?

Profitul operațional a scăzut cu 9% în 2020, la 22 de miliarde de dolari, după un an 2019 static în care a avut o creștere de doar 2.7% (deși a revenit în ultimul trimestru, în creștere cu 20% față de anul anterior). Acțiunile Berkshire au performat mult sub evoluția indicelui S&P 500 în ambii ani. În ultimii zece ani, randamentul oferit de Buffett a depășit semnificativ indicele de doar două ori, în timp ce a rămas cu mult în urma sa de patru ori.

Investitorii Berkshire nu a fost astfel obișnuiți. În cei 56 de ani de când Buffett s-a aflat la conducerea firmei, acțiunile sale s-au bucurat de un câștig anual compus de 20%, dublu față de indicele S&P 500 (inclusiv dividendele). Discuția despre o eventuală succesiune, un subiect care tot revine pe tapet din 2010, în ciuda stării bune de sănătate a lui Buffett, este acum de așteptat să reapară.