Update articol:

Xi Jinping îi cere lui Macron ca Franţa să promoveze ”percepţia corectă” a Chinei în UE

xi jinping china

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut marţi omologului său francez Emmanuel Macron ca Franţa să promoveze în Uniunea Europeană ”percepţia corectă” a Chinei şi să se evite confruntarea între blocuri, care presupune o ameninţare tot mai mare la adresa securităţii şi stabilităţii globale, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Într-o convorbire telefonică, prima de la realegerea lui Macron, în aprilie, Xi i-a transmis omologului său dorinţa ca Franţa ”să promoveze în UE o percepţie corectă a Chinei şi să se acţioneze în aceeaşi direcţie, gestionând diferendele şi construind pe baza intereselor comune pentru o mai mare cooperare comercială şi în vederea unei dezvoltări ‘verzi’ şi ‘digitale”’.

Potrivit unui comunicat difuzat de MAE chinez, Xi i-a transmis lui Macron speranţa sa ca Franţa – în calitate de ţară ce deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a blocului comunitar – să joace un rol pozitiv în dezvoltarea relaţiilor China-UE.

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre situaţia din Ucraina şi au căzut de acord, potrivit comunicatului MAE chinez, că trebuie privilegiată calea păcii prin intermediul negocierilor.

Xi a reiterat că China ”acţionează în stilul său” pentru a promova convorbirile de pace şi că ţara sa sprijină ţările europene pentru a păstra securitatea Europei ”în mâinile lor”.

Preşedintele chinez i-a cerut totodată omologului său francez mecanisme de dialog pentru a identifica priorităţile cooperării bilaterale în următorul cincinal şi i-a propus să intensifice această cooperare în domenii precum inteligenţa artificială şi energiile curate, şi să o extindă în domenii precum cel spaţial, al energiei nucleare cu scop civil şi al aviaţiei.

Xi a considerat totodată că cele două ţări trebuie să-şi intensifice comunicarea şi coordonarea în G20, în domeniul securităţii alimentare şi energetice şi să extinde ”cooperarea triunghiulară” în Africa.

Tot potrivit autorităţilor chineze, Macron a evidenţiat ”numeroasele aspecte în care sunt de acord” Franţa şi China în privinţa Ucrainei şi a declarat că ţara sa este gata să intensifice coordonarea şi cooperarea cu China la nivel bilateral şi multilateral.

Ultima convorbire între preşedinţii chinez şi francez a avut loc la începutul lunii martie, în cadrul unei videoconferinţe la care a participat şi cancelarul german Olaf Scholz şi care s-a axat pe războiul din Ucraina.

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (17/05/2022)

Initiere program de rascumparare actiuni proprii

ROMCAB SA (MCAB) (16/05/2022)

Modificare calendar financiar 2022

ELECTROARGES SA (ELGS) (16/05/2022)

Raport Financiar - T1 2022