Update articol:
Articol susținut de XTB România

XTB răspunde nedumeririlor unor clienți

Irina CRISTESCU, GM XTB Romania. raspunde clientilor Irina CRISTESCU, GM XTB Romania

Autor: Irina Cristescu

Am primit multe întrebări în ultimele săptămâni de la clienții noștri care vor să înțeleagă mai bine motivația care a stat la baza deciziei XTB de a deveni primul broker cu prezență locală în România care oferă 0% comision la tranzacționarea cu acțiuni cu deținere și ETF-uri cu deținere.

În primul rând, este important să clarific faptul că acest comision de zero la sută este valabil la tranzacționarea de acțiuni cu deținere și ETF-uri cu deținere, pe piețele externe, pentru un rulaj lunar de până la 100.000 Euro.

Dacă suma rulată într-o lună depășește un plafon de 100.000 Euro, din acel moment începe să se aplice un comision de 0,2% sau minim 10 EUR la fiecare tranzacție, adică și la cumpărarea și la vânzarea de astfel de instrumente financiare.

În România suntem, într-adevăr, primii care am luat această decizie curajoasă. La nivel global însă, aceasta este o tendință care și-a făcut din ce în ce mai mult simțită prezența în rândul marilor brokeri între care se numără și XTB.

Concomitent, aici, în România, am început să fim abordați în ultimul an de clienții noștri loiali care sunt foarte mulțumiți de serviciile noastre, de funcționalitățile foarte bune și complexe ale platformei noastre de tranzacționare, de echipa noastră de analiză. Ei ne-au împărtășit dorința lor de a diminua acest comision.

Mai apoi, a intervenit contextul pandemic care a generat creșteri foarte mari de rulaje și de număr de tranzacții. Astfel, apetitul investitorilor pentru bursele externe de capital a crescut pe măsură ce randamentele acțiunilor unor companii mai mari sau mai mici, din Europa și de peste ocean, mai ales, au explodat.

Și, întrucât în România XTB și-a construit, în acești 12 ani de când suntem pe piața locală, reputația de a fi un pionier în a împinge cât mai sus nivelul de educație financiară despre piețele de capital, am considerat că, oferind comision de 0%, încurajăm tranzacționarea în genere și, astfel, accesul la piața de capital.

Obiectivul nostru este de a fi alegerea nr 1 a clienților și, în acest sens, este foarte important pentru investitori să gasească tot ce au nevoie într-o singură platformă, pe principiul One Stop Shop, și să nu fie nevoiți să deschidă cont la mai multi brokeri pentru optimizarea comisioanelor pe categorii diverse de instrumente. În același timp, a avea în aceeași platformă acces simultan atât la instrumente spot (cu deținere) cât și la instrumente derivate, cu comisioane confortabile, face posibilă realizarea de operațiuni de hedging, diversificarea corespunzătoare a portofoliului si aplicarea unui management al riscului eficient, acestea putând face diferența între eșec și succes în investiții.

Avertisment cu privire la riscuri: CFD-urile sunt instrumente complexe și au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 80% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.