Update articol:

Yuanul se depreciază masiv, pe măsură ce războiul comercial escaladează

Sursa Pixabay

China a lăsat yuanul să se deprecieze, trecând de nivelul cheie de 7 dolari, pentru prima dată în peste zece ani, pe măsură ce războiul comercial cu SUA escaladează, relatează Reuters.

Deprecierea este un semn că Beijingul ar putea fi dispus să accepte deprecierea în continuare a monedei în fața creșterii tensiunilor comerciale cu Statele Unite.

Scăderea bruscă de 1,4% a yuanului a avut loc după ce Banca Populară Chineză (PBOC) a stabilit punctul mediu zilnic al perechii de tranzacționare CNY = PBOC la 6,9225 pe dolar, cel mai slab nivel din decembrie 2018.

“Fixingul de astăzi a fost limita”, a declarat Ken Cheung, strateg principal în cadrul Mizuho Bank din Hong Kong: „PBOC a dat pe deplin undă verde deprecierii yuanului”.

Scăderea yuanului vine la câteva zile după ce președintele american Donald Trump a uimit piețele financiare prin faptul că a promis să impună tarife de 10% asupra  unor  importuri chinezești de 300 de miliarde de dolari, de la 1 septembrie.

Odată cu escaladarea războiului comercial, ce oferă Beijingului mai puține motive pentru a menține stabilitatea yuanului, analiștii au spus că se așteaptă ca moneda să continue să slăbească.

„Pe termen scurt, evoluția yuanului va fi în mare măsură determinată de economia internă. Dacă creșterea economică din trimestrul al treilea se stabilizează, yuanul s-ar putea stabiliza în jurul valorii de 7,2 sau 7,3 dolari”, a declarat Zhang Yi, economist șef la Zhonghai Shengrong Capital Management din Beijing.

PBOC a oferit câteva indicii despre intențiile sale. Într-o declarație de luni, banca centrală a legat slăbiciunea yuanului cu evoluțiile din războiul comercial, dar a spus că nu își va schimba politica valutară și că fluctuațiile yuanului sunt normale.

Liderul de la Casa Albă a relansat joi războiul comercial la o zi după o scurtă sesiune de negocieri la Shanghai, încheiată fără progrese.

El a anunţat că administraţia sa va aplica, începând cu 1 septembrie, 10% tarife vamale suplimentare asupra a 300 de miliarde de dolari reprezentând importuri chineze care erau până acum scutite, uluind pieţele financiare şi punând capăt unui armistiţiu comercial care dura de o lună.

Washingtonul impune deja taxe vamale suplimentare de 25% pentru bunuri chineze de peste 250 de miliarde de dolari.

“Până acum consumatorul nu plăteşte nimic. Şi fără inflaţie. Fără ajutor de la Fed (Rezerva Federală – n.r.)”, a scris Trump pe Twitter.

Deşi precedentele taxe au afectat puţin consumatorii, va fi diferit în cazul celor anunţate joi.

Aceste taxe vamale vor viza bunuri de consum curent, precum şi uscătoare de păr, pantofi sport, televizoare cu ecrane plat sau rochii de mireasă.

Guvernul chinez a avertizat că nu va exista altă opţiune decât de a adopta represalii dacă Donald Trump îşi va pune în aplicare ameninţarea.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020