Update articol:

Yuval Noah Harari, interviu pentru Euronews: Inteligenţa Artificială este la fel de amenințătoare ca schimbările climatice și războiul nuclear

Foto Twitter Foto Twitter

Inteligența artificială reprezintă o amenințare la fel de mare pentru omenire ca schimbările climatice și războiul nuclear și o cursă tehnologică în domeniul geneticii ar putea amenința întreaga umanitate, a afirmat istoricul și filozoful Yuval Noah Harari, potrivit Euronews.

Într-un interviu exclusiv acordat Euronews la “The Global Conversation”, Harari a discutat, de asemenea, despre accentuarea naționalismului și despre riscul de a crea o elită supraumană.

Harari este cel mai bine vândut autor din întreaga lume, în acest moment, după succesul extraordinar cu ”Sapiens”, ”Homo deus” și ″21 de lecții pentru secolul 21″.

Viitorul UE

Vorbind la puțin timp după ce a ținut o conferință la Budapesta, Yuval Noah Harari a declarat că este dificil să prezică viitorul Uniunii Europene.
“Foarte des se întâmplă lucrurile cele mai neașteptate în istorie”, a spus el, adăugând: “Cu doar câteva luni înainte de revoluțiile din 1989 din Europa de Est nimeni nu se aștepta la asta. Cu cincisprezece ani înainte, ar fi părut science fiction”.
Decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană a creat turbulențe politice în Marea Britanie și a transmis valuri de instabilitate în tot blocul comunitar. Harari a afirmat că viitorul UE stă în alegători și că speră că aceștia vor lua decizia corectă pentru că are consecinţe globale.

El a spus că deciziile europenilor cu privire la viitorul lor sunt cruciale: “Nu doar pentru pacea Europei și pentru prosperitatea Europei. Este esențial pentru pacea și prosperitatea întregii lumi”.

Harari a exprimat, de asemenea, necesitatea unei cooperări strânse între națiuni în vederea combaterii multor provocări globale, inclusiv a tehnologiei menite să modifice sau să imite oamenii. “Cetăţeni ar trebui să realizeze că omenirea se confruntă acum cu trei amenințări existențiale care nu pot fi rezolvate la nivel național”, a spus el. “Ele pot fi rezolvate doar la nivel global”.

“Aceste amenințări sunt războiul nuclear, schimbările climatice și perturbările tehnologice, în special dezvoltarea Inteligenţei Artificiale (AI) și a bioingineriei. AI și biotehnologia ar putea distruge ceea ce înseamnă să fii om”.
El a spus că o “cursă a înarmărilor” în AI ar duce la distrugerea omenirii.
“Indiferent cine câștigă această cursă nu contează, omenirea va fi pierdută”, a menţionat Harari.

Binele și răul naționalismului

Cu privire la accentuarea naționalismului, Harari a spus că acesta este un concept care a fost de multe ori înțeles greșit: “Naționalismul a adus printre cele mai bune evoluții ale istoriei umane, dar are și o parte periculoasă. Partea pozitivă a naționalismului este că permite milioanelor de străini să se îngrijească unul de celălalt și să coopereze. Partea rea a naționalismului este ura faţă de străini”.

Harari a dat ca exemple oameni care pot fi corupți sau pot lua bani de la sistemul de stat, dar încă pretind a fi patrioți buni din cauza antipatiei lor față de străini.
Harari sugerează că știrile false nu sunt un lucru nou, ci că a apărut o dezvoltare uriașă în tehnologie care este capabilă să manipuleze și să exploateze vulnerabilitățile umane.

“Problema cu care ne confruntăm acum este că tehnologia ne depășește punctele slabe. Avem acum tehnologii puternice care pot identifica punctele slabe: de ce vă temeţi, ce urâți – și vă atrag atenția prin apăsarea acestor butoane emoționale”.
El afirmă că este necesară o reglementare mult mai strictă pentru a restrânge tehnologiile potențial dăunătoare și pentru a evita riscul ca atenția umană să fie abuzată de lideri sau guverne fără scrupule.

Harari spune: “Cred că acum tehnologia face posibilă crearea mult mai multor regimuri totalitare decât ceea ce am văzut în istoria omenirii. Chiar mai extremă decât imaginația lui George Orwell”.

El apreciază că viziunea orwelliană a fost limitată la guvernele care monitorizează doar activitatea deschisă, dar tehnologia contemporană este mai invazivă decât atât: “Acum avem tehnologie pentru a monitoriza oamenii 24 de ore pe zi, întreaga populație și chiar ceea ce se întâmplă în interiorul corpului. Cu senzori biometrici și combinația dintre AI și biotehnologie”.

El a dat ca exemplu unele școli din China, unde elevii poartă brățări biometrice pentru a monitoriza dacă un copil este plictisit sau obosit.
“Dar aceeași tehnologie poate fi folosită în scopuri politice”, spune el, explicând: “Ceea ce am văzut în secolul XX cu Stalin sau Hitler sau Mao nu va fi nimic în comparație cu aceste tipuri de mașini care au început deja să fie construite”.

Super-oameni cu ajutorul “biotech”

El și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la folosirea abuzivă și a altor tehnologii, cum ar fi biotehnologia. Știința implică modificarea organismelor în scopuri specifice și este folosită în mod obișnuit în lucruri precum agricultura, fabricarea berii și coacerea. Dar se poate aplica și la modificarea genetică a oamenilor, ceea ce este foarte îngrijorător, în opinia lui Harari.
Istoricul explică: “Dacă nu folosim corect noile tehnologii, atunci rezultatul este … Biotehnologia va fi utilizată pentru a upgrada o mică elită într-un statut suprauman, în timp ce majoritatea oamenilor vor fi lăsați mult în urmă. Pentru prima dată în istorie, bogații vor fi o specie diferită de cei săraci. Aceasta este cea mai mare inegalitate din istorie”.

Umbrele întunecate ale umanității

Harari trăiește în Israel și este profesor la Departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim. De asemenea, el a vorbit despre țara sa de origine spunând că să trăieşti acolo poate fi uneori edificator pentru lumea în care trăim: “Situația din Gaza este teribilă pentru oamenii care trăiesc acolo, dar în Israel, de cele mai multe ori, cei mai mulți oameni trăiesc o viață normală”.
El spune că, dacă ar trăi în altă parte, s-ar putea să nu fie la fel de conștient de toate aspectele bune și rele ale tehnologiei: “Dacă locuiești în Israel, îți dai seama că omenirea are multe părți întunecate”.
Cu toate acestea, Harari asigură că poate să se oprească de la folosirea tehnologiilor care se extind rapid, participând la un refugiu de meditație lungă cel puțin o dată pe an. El spune că este esențial să se deconecteze și să reflecteze.
“Trebuie să luăm cele mai importante decizii din istoria omenirii în următorii câțiva ani. Acum avem puteri divine de creație și distrugere. Și oamenii, nu zeii, trebuie să decidă ce să facă cu ele”.
El a spus că personalități precum CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg și cancelarul austriac Sebastian Kurz nu au timp să gândească și să ia în considerare importanța acțiunilor lor în timp ce gestionează crize.

BVB | Știri BVB

DAFORA SA (DAFR) (09/12/2022)

Numire auditor financiar - auditare situatii financiare 2022-2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/12/2022)

Semnarea unui contract de investitie cu Dataware Consulting SRL

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (09/12/2022)

VAN la data 30 Noiembrie 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (09/12/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (09/12/2022)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2022