Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Donald Trump că repetă dezinformări, la o zi după ce președintele american a acuzat Ucraina de declanșarea războiului cu Rusia.
Comentariile directe ale lui Zelenski fac parte din ceea ce se anunță a fi de departe cel mai public schimb de acuzații între Kiev și Washington de la începutul războiului la scară largă în urmă cu aproape trei ani, scrie CNN.
Vorbind în fața reporterilor la Kiev, Zelenski a respins mai multe afirmații nefondate făcute marți de președintele SUA, consolidând în același timp poziția Ucrainei potrivit căreia un acord pentru încheierea războiului necesită implicarea sa.
„Din păcate, președintele Trump – am un mare respect pentru el ca lider al unei națiuni pentru care avem un mare respect, poporul american care ne sprijină întotdeauna – trăiește din păcate în acest spațiu al dezinformării”, a declarat Zelensky.
Trump a spus clar că dorește ca războiul să se încheie cât mai curând posibil – chiar dacă aceasta înseamnă noi pierderi teritoriale pentru Ucraina. Și spre groaza Kievului și a aliaților săi, Trump a adoptat uneori narațiunea Kremlinului și a învinuit Ucraina și NATO pentru conflict, spunând chiar că Ucraina „ar putea fi rusă într-o zi”.
Dar încurajarea Rusiei de către Trump merge mult dincolo de retorică. Președintele a ridicat multe sprâncene săptămâna trecută când a ales să aibă o convorbire telefonică de 90 de minute cu omologul său rus Vladimir Putin înainte de a vorbi cu Zelenski.
Apoi, marți, oficialii americani și ruși au purtat discuții la nivel înalt privind încheierea războiului din Ucraina în capitala saudită Riad, excluzând Kievul de la reuniune.
Cele două părți au convenit să numească echipe la nivel înalt pentru a negocia încetarea războiului și au declarat că lucrează la restabilirea canalelor diplomatice.
Zelenski a reiterat marți că Ucraina nu este mulțumită de excludere, afirmând că, deși orice țară are dreptul să discute probleme bilaterale cu Arabia Saudită, faptul că SUA a purtat discuții directe cu Rusia „l-a ajutat pe Putin să iasă din lunga sa izolare”.
SUA a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Ucrainei în timpul administrației Biden, oferind țării un ajutor militar în valoare de zeci de miliarde. Însă Trump a precizat că este de părere că SUA nu ar mai trebui să trimită ajutoare Ucrainei fără să primească nimic în schimb.
La începutul acestei luni, el a sugerat că SUA ar trebui să obțină acces la cele mai bogate minerale ale Ucrainei în schimbul ajutorului viitor. Zelensky a declarat marți că SUA a cerut Ucrainei să „cedeze” 50% din mineralele sale rare, fără a oferi în schimb garanții de securitate. El a declarat că a respins această idee, spunând: „Nu pot, nu pot să vând statul nostru”.
Relația dintre Trump și Zelensky a fost tensionată încă din primul mandat al lui Trump, când acesta a făcut presiuni asupra lui Zelenski pentru a-l ancheta pe rivalul său politic Joe Biden și pe fiul acestuia, Hunter, în cadrul unui apel telefonic. Acest apel a dus la prima punere sub acuzare a lui Trump .