Update articol:

Zi de foc pentru PSD (actualizare declaraţii lideri PSD)

Dăncilă, despre posibilitatea organizării de alegeri anticipate: Nu, nu este o variantă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că se va decide în forurile statutare ale PSD dacă se fac sau nu schimbări în structura de conducere a partidului şi a menţionat că nu este o variantă organizarea de alegeri anticipate: “Deciziile le luăm în cadrul forurilor statutare, după ce vom discuta cu toţi colegii. Nu sunt adapta ca decizia să fie luată doar de preşedintele partidului”.

Întrebată, de asemenea, dacă este posibil să fie organizate alegeri anticipate, premierul a spus: “Nu, nu este o variantă”. 

 

……………. 

 Actualizare ora 12.00: Oprişan: Nu am pierdut eu alegerile la Focşani, le-a pierdut PSD-ul lui Liviu Dragnea

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat  că nu el a pierdut alegerile europarlamentare la Focşani, ci “PSD-ul lui Liviu Dragnea”. “Nu am pierdut eu alegerile la Focşani şi nici în judeţul Vrancea, le-a pierdut PSD-ul lui Liviu Dragnea. Alegerile în România, în acest moment, au fost pierdute cât se poate de clar pe acţiunile lui Liviu Dragnea. Eu am avut poziţii divergente permanente cu această chestiune”, a spus Oprişan, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Întrebat dacă vrea să candideze la alegerile prezidenţiale, Oprişan a spus că este prematur să discute despre acest subiect. “Politicienii au o carieră şi eu am un parcurs. Eu zic că, în principiu, în raniţa fiecărui soldat poate să stea bastonul de mareşal”, a menţionat el. Marian Oprişan a exclus varianta alegerilor anticipate şi a spus că PSD nu va ieşi de la guvernare.

………………

PSD are o zi de foc astăzi, după rezultatul alegerilor europarlamentare şi condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare. Unii susţin că PSD își doreşte stabilizarea majorităţii parlamentare, având inclusiv negocieri cu Victor Ponta şi  Pro România, alţii spun că PSD ar trebui să iasă de la guvernare pentru a pregăti viitoarele alegeri, fiind declanşate alegeri anticipate.          

Astfel, PSD va avea o ședință a Biroului Permanent Național la ora 11:00, la Parlament, iar  de la ora 18:00 social-democrații vor participa la întrunirea Comitetului Executiv Național. Tot în cursul zilei de astăzi, va avea loc și o întrunire a grupurilor parlamentare reunite, pentru a stabili pe cine propun în locul lui Liviu Dragnea la șefia Camerei Deputaților și cum vor proceda în continuare în legislativ.

„Vreau să precizez faptul că suntem un partid unit, în momentele dificile PSD a strâns rândurile, așa vom face și de acum în colo, mâine (marți – n.r.) am convocat Biroul Permanent Național la ora 11:00, CEx la ora 18:00. Împreună vom lua deciziile, împreună vom vedea unde am greșit, care sunt pașii pe care trebuie să îi facem și cum putem acționa în perioada următoare, într-un mod unitar, într-un mod în care să arate unitatea PSD”, a afirmat luni Viorica Dăncilă, la finalul unei ședințe de urgență la sediul partidului din Băneasa, convocată după condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea. 

Premierul a subliniat că nu își va da demisia din fruntea Guvernului, în ciuda solicitărilor unora sau altora, dar a menţionat că va respecta decizia luată de Parlament în urma unei moțiuni de cenzură, dacă aceasta va fi depusă.

Şefia Camerei Deputaţilor
 
Astăzi, conducerea PSD vrea să facă o înțelegere cu Victor Ponta și  să-i propună acestuia  ca un deputat de la Pro România să preia șefia Camerei în schimbul susținerii în Parlament. Numele vehiculat este Sorin Câmpeanu, varianta agreată de social-democrați pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.
 
 
Patru candidaţi ar putea fi scoşi de pe lista de la Bruxelles  
 
De asemenea, astăzi, vor fi stabilite propunerile pentru cele trei portofolii rămase vacante în Guvern: Justiție, Fonduri Europene și Românii de pretutindeni. Se pare că  Ana Birchall va fi propunerea în CEX pentru portofoliul de la Justiție.
 

Potrivit surselor Știrilor ProTV, mai mulți lideri PSD încearcă să o convingă pe Viorica Dăncilă să elimine de pe lista PSD candidații la europarlamentare din afara partidului. Este vorba de Carmen Avram, Chris Terhes, Tudor Ciuhodaru și Maria Grapini.

Liderii PSD consideră că o cauză pentru scorul de doar 23% obținut la alegerile europarlamentare este faptul că a propus pe listă candidați din afara partidului. Liviu Dragnea este cel care a insistat ca aceștia 4 să fie pe lista PSD la europarlamentare.

 

* Oamenii lui Dragnea, înlăturaţi   
 
 
Surse din PSD spun că tot astăzi vor fi îndepărtaţi de la conducerea PSD apropiații lui Liviu Dragnea, primul vizat fiind Codrin Ștefănescu, cel care va fi schimbat din funcția de secretar general al PSD. Se pare că pentru această funcție vor candida Niculae Bădălău, Marcel Ciolacu și Nicolae Moldovan. 
 
 
Aflând despre zvonurile de mazilire, Codrin Ștefănescu a spus că totul se va lămuri în cadrul Comitetului Executiv din această seară.
 
 
Primarul oraşului Bacău, Cosmin Necula (PSD), a cerut azi demisia premierului Viorica Dăncilă şi a Guvernului pe care îl conduce. “Doamna Dăncilă, vă rog să vă daţi demisia! Doamnelor şi domnilor miniştri, vă rog să vă daţi demisiile! Astăzi, românii spun că PSD trebuie să fie în opoziţie”, spune el.

Primarul Bacăului spune, marţi, într-o postare pe Facebook, că este momentul ca PSD să înţeleagă mesajul transmis de oameni, iar partidul trebuie să plece de la guvernare: “Cred că poporul a spus Partidului Social Democrat suficient. Este momentul să înţelegem mesajul pe care ni l-au transmis oamenii. Clar şi transparent cetăţenii spun că noi trebuie să plecăm de la guvernare. Cred că este momentul să recunoaştem că acesta nu a fost un simplu vot, iar europarlamentarele din 2019 au echivalenţa unor alegeri parlamentare. Acest vot ne delegitimează pentru a conduce Guvernul României”. 

Cosmin Necula precizează cei care au câştigat alegerile din 26 mai trebuie să îşi asume guvernarea. Totodată, Necula îi atacă pe lideri social-democraţi ca Marian Oprişan ori Niculae Bădălău. “Consider că în actualul context european şi naţional cei care au câştigat aceste alegeri trebuie să îşi asume guvernarea. Românii aşteaptă ca un nou guvern să rezolve problemele acestei ţări. Totodată, am convingerea că România trebuie să aibă o opoziţie de stânga puternică. Însă într-o opoziţie de stânga veritabilă nu îşi mai pot găsi locul Oprişani, Ştefăneşti şi Bădălăi!”, spune Necula.

Gabriela Firea a lansat luni un apel la solidaritate în rândul social-democraților: “Important este să nu ne sfâșiem între noi pentru putere. Ne aflăm într-un moment de răscruce și avem de luat, sub presiunea evenimentelor recente, decizii importante, hotărâtoare pentru evoluția noastră ca partid, dar și ca doctrină politică”.

Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a declarat, luni, că PSD “sigur” nu va pierde majoritatea parlamentară, în urma rezultatelor obținute la alegerile europarlamentare, și în lipsa susținerii UDMR pentru coaliția PSD-ALDE. Totodată, el a spus că tema justiției este un subiect încheiat pentru PSD: “Cred că este un subiect încheiat, închis poate de mult timp, numai că s-a dorit foarte mult să se țină acest subiect pe agenda publică”.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera