Update articol:

Zoltan Nagy-Bege: “Este posibil să mai fie și alți furnizori în situația insolvenţei Getica, pentru că au o expunere mare pe pieţele pe termen scurt, unde preţurile au crescut”  

zoltan bege nagy

ANRE a primit de la Getica informare că a cerut intrarea în insolvență, este singurul furnizor de eenrgie electrică care a notificat Autoritatea în mod oficial, ne-a declarat Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege. 

Domnia sa ne-a spus: “Este posibil să mai fie și alți furnizori în situația Getica. Oficial, noi doar de la Getica am primit informare că a cerut intrarea în insolvență, este singurul furnizor care ne-a notificat oficial.

Este posibil să fie și alți furnizori pentru că se pare că expunerea lor pe piețele spot, mai ales pe piața pentru ziua următoare, este destul de mare. Acest lucru înseamnă că un procent foarte mare din energia necesară pentru clienții lor nu este contractat pe baza contractelor pe termen lung, pe piețele forward.

Ei au achiziționat energie de pe piața pentru ziua următoare, strategie care anul trecut s-a dovedit una câștigătoare, când prețurile în piața pentru ziua următoare au scăzut. Anul acesta, trendul este tocmai invers și, dacă analizăm un pic și istoricul evoluției prețurilor pe mai mulți ani, am putea să spunem că, în afară de cotația certificatelor de CO2, există absolut toate condițiile să avem prețuri mici pe piața de energie electrică, pentru că am avut o iarnă relativ blândă, dar cu multe precipitaţii, la fel și primăvara. În continuare vara este foarte ploioasă și nu este foarte cald, ca să crească consumul de energie.

Din cauza acestor condiții rezultă, de obicei, în trimestrul doi al anului, un preț redus al energiei. Uite că anul acesta nu se întâmplă acest lucru. Aici nu se confirmă așteptările multor traderi sau furnizori de energie electrică. Prețurile din trimestrul doi sunt mult mai mari decât se aștepta toată piața.

Aspectul care perturbă poate un pic imaginea este cotația CO2 și vedem că peste tot în Europa, nu doar în România, prețurile la energie electrică sunt relativ ridicate.

Din punctul nostru de vedere, faptul că Getica a cerut intrarea în insolvență și nu faliment înseamnă că societatea își dorește să se salveze din această situație financiară dificilă. Nu are de gând să abandoneze piața de energie electrică și, până când nu se decide intrarea în insolvență sau în faliment evident că noi nu putem să facem nimic.

În momentul în care compania intră în faliment, obligația noastră este să retragem licenţa, evident, şi pentru clienții firmei, care au dreptul la serviciu universal, să numim un furnizor de ultimă instanță. Clienții care au dreptul la serviciu universal sunt clienții casnici și acei clienții industriali care au mai puțin de 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală sub 10 milioane de euro.

Companiile care trec de aceste praguri au dreptul la furnizare de ultimă instanță, dar trebuie să se descurce pe cont propriu. Ei trebuie să caute alt furnizor de ultimă instanță sau orice alt furnizor din piaţă. Autoritatea, în cazul lor, nu numește un furnizor de ultimă instanță.

Dacă firma intră în insolvență, nici măcar nu avem dreptul să-i retragem licența, pentru că trebuie să îi dăm șansa – furnizarea de energie electrică fiind principala activitate a companiei –  să continue activitatea, în baza licenței de furnizare, și să aibă şansa de redresare”.

BVB | Știri BVB

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (18/01/2022)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.0390301

MedLife S.A. (M) (17/01/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10-14 ianuarie 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2022)

Declaratii reprezentanti Chimcomplex la eveniment listare Piata Reglementata