Administrația Biden a „presat” Meta, părintele Facebook, să „cenzureze” conținutul legat de Covid-19, a afirmat Mark Zuckerberg, CEO-ul gigantului social media.
Zuckerberg a declarat că, în cele din urmă, a fost decizia Meta de a elimina orice conținut, dar a precizat că el crede că așa-numita „presiune guvernamentală a fost greșită”.
Administrația Biden a „făcut presiuni” asupra părintelui Facebook Meta
pentru a „cenzura” conținutul legat de Covid-19, a susținut directorul general al gigantului social media, Mark Zuckerberg, adăugând că regretă unele dintre deciziile luate în legătură cu solicitările guvernului american, potrivit Reuters, citată de CNBC.
„În 2021, înalți funcționari din Administrația Biden, inclusiv de la Casa Albă, au exercitat presiuni repetate asupra echipelor noastre timp de luni de zile pentru a cenzura anumit conținut legat de COVID-19, inclusiv umor și satiră, și au exprimat multă frustrare față de echipele noastre atunci când nu am fost de acord”, a scris Zuckerberg într-o scrisoare adresată Comitetului Judiciar al Camerei Reprezentanților, condus de republicani.
Scrisoarea a fost postată luni pe pagina de Facebook a comitetului și pe contul său de pe platforma de socializare X.
Un purtător de cuvânt al Meta a confirmat autenticitatea scrisorii pentru CNBC.
Zuckerberg a declarat că, în cele din urmă, a fost decizia Meta de a elimina orice conținut, dar a menționat că el crede că așa-numita „presiune guvernamentală a fost greșită”.
„Regret că nu am fost mai deschiși în această privință”, a spus Zuckerberg.
NBC News a contactat Casa Albă pentru comentarii marți dimineață, dar nu a primit imediat un răspuns.
Într-o declarație pentru Politico, Casa Albă a spus: „Când s-a confruntat cu o pandemie mortală, această administrație a încurajat acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea și siguranța publică”.
„Poziția noastră a fost clară și consecventă: credem că firmele de tehnologie și alți actori privați ar trebui să ia în considerare efectele pe care acțiunile lor le au asupra poporului american, făcând în același timp alegeri independente cu privire la informațiile pe care le prezintă”, a adăugat aceasta.
Zuckerberg a declarat că Meta a făcut unele alegeri pe care, „cu beneficiul retrospectiv și al noilor informații”, gigantul tehnologic nu le va mai face.
„Așa cum am spus echipelor noastre la momentul respectiv, cred cu tărie că nu ar trebui să ne compromitem standardele de conținut din cauza presiunii din partea oricărei administrații, în orice direcție – și suntem pregătiți să ripostăm dacă ceva de genul acesta se întâmplă din nou”, a spus Zuckerberg.
În august 2021, Facebook a declarat că a eliminat peste 20 de milioane de postări legate de Covid-19 pentru încălcarea normelor sale de conținut pe principala rețea de socializare și pe Instagram.
În acel an, Casa Albă a criticat firmele de social media, inclusiv Facebook, pentru că au permis răspândirea pe platformele lor a dezinformării legate de Coronavirus.
Scrisoarea lui Zuckerberg subliniază dezbaterea continuă cu privire la măsura în care firmele de social media ar trebui să modereze conținutul.
Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanților, prezidată de Jim Jordan, R-Ohio, a afirmat că marile firme de tehnologie au colaborat cu guvernul pentru a cenzura discursul.
Zuckerberg a discutat, de asemenea, despre poziția sa cu privire la viitorul scrutin prezidențial din SUA, menționând că a făcut contribuții prin intermediul Chan Zuckerberg Initiative pentru infrastructura electorală în timpul turului anterior de scrutin. El a spus că nu va face acest lucru pentru viitoarele alegeri.
„Scopul meu este să fiu neutru și să nu joc un rol într-un fel sau altul – sau chiar să par că joc un rol”, a declarat Zuckerberg.