Update articol:

100 de amirali trag un semnal de alarmă privind un proiect megaloman al lui Erdogan – „Canal Istanbul”; zece amirali au fost deja reținuți

Turcia Sursa foto: pixabay.com/photos/turkey-flag-istanbul-2160152

Peste 100 de amirali turci în retragere au semnat o scrisoare deschisă în care avertizează că planurile președintelui Recep Tayyip Erdogan de a face la Istanbul un canal de navigație comparabil cu cel din Panama sau din Suez riscă să pericliteze Convenția de la Montreux, un tratat internațional foarte important pentru Turcia, care garantează libera trecere a navelor civile prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele atât pe timp de pace, cât şi de război, scrie digi24.ro.

De asemenea, procurorii le-au cerut altor 4 persoane să se prezinte la poliție în următoarele 3 zile și au precizat că aceștia nu au fost trimiși după gratii din cauza vârstei.

„Canal Istanbul” este cel mai ambiţios plan dintre cele pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le numeşte proiectele sale „nebuneşti”. De 18 ani de când se află la putere, Erdogan lucrează la transformarea infrastructurii ţării cu noi aeroporturi, poduri, drumuri şi tuneluri.

Înalţi responsabili turci au condamnat duminică scrisoarea deschisă semnată de peste 100 de amirali în retragere, notează AFP.

Aprobarea de către Turcia, luna trecută, a unor planuri vizând dezvoltarea la Istanbul a unui canal de navigaţie comparabil cu cele din Panama sau Suez a deschis dezbaterea privind Convenţia de la Montreux.

Guvernul susţine că acest canal ar oferi Istanbulului un nou centru de atractivitate pe lângă ameliorarea Bosforului, una dintre cele mai aglomerate strâmtori din lume.

Peste 41.000 de nave au trecut pe acolo în 2018, potrivit autorităţilor turce.

Dar opozanţii afirmă că, pe lângă impactul asupra mediului, proiectul ar putea compromite Convenţia de la Montreux, datând din 1936, care garantează libera trecere a navelor civile prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, atât în timp de pace, cât şi de război.

În scrisoarea lor deschisă, 104 amirali în retragere afirmă că este “îngrijorător” să se deschidă o dezbatere legată de Tratatul de la Montreux, spunând că este un acord care “protejează cel mai bine interesele turce”.

Scrisoarea amiralilor a suscitat un răspuns vehement din partea oficialilor guvernamentali, în timp ce parchetul din Ankara a deschis o anchetă.

“Nu numai cei care au semnat, ci şi cei care îi încurajează, vor fi traşi la răspundere în faţa justiţiei”, a declarat pe Twitter Fahrettin Altun, şeful departamentului comunicare al preşedintelui Erdogan.

Şeful statului turc ar urma să abordeze această problemă într-o reuniune luni, la orele 12.00 GMT, a indicat preşedinţia de la Ankara.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin, a declarat că luarea de poziţie a amiralilor “i-a amintit de zilele loviturii de stat”. “Trebuie să ştie că stimata noastră naţiune şi reprezentanţii săi nu vor permite niciodată această stare de spirit”, a scris el pe Twitter.

Guvernul Erdogan a rezistat unei încercări de lovitură de stat în iulie 2016, pe care a imputat-o partizanilor predicatorului musulman Fethullah Gulen, rezident în SUA.

Scrisoarea este considerată cea mai importantă intervenţie a militarilor în politică de atunci.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, din partea partidului de opoziţie CHP, este, de asemenea, un adversar înverşunat al proiectului Canal Istanbul din raţiuni financiare şi de mediu, motiv pentru care Ministerul de Interne a deschis o anchetă asupra lui în noiembrie.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021