Update articol:

2021 – anul super-miliardarilor, câștiguri de 1 trilion de dolari (Bloomberg)

  • Averea lui Elon Musk a crescut, în timp ce a scris pe Twitter despre taxe și criptomonede

  • Implozia lui Bill Hwang a fost una dintre cele mai mari distrugeri de avere

 

Averea lui Elon Musk a crescut la niveluri atinse doar de John D. Rockefeller. Bill Hwang a pierdut 20 de miliarde de dolari, Bill Gates – cândva cel mai bogat om din lume – a divorțat sub o posibilă ameninţare gen Jeffrey Epstein, scrie Bloomberg.

Pentru cei mai bogați oameni de pe planetă, 2021 a fost un an de câștiguri enorme, pierderi extreme și control fără precedent.

În mare parte, a fost un moment bun pentru a fi multimiliardar. Creșterea piețelor de acțiuni și evaluările în creștere ale tuturor lucrurilor, de la conace la cripto şi  mărfuri, au sporit averea colectivă a celor mai bogați 500 de oameni din lume cu peste 1 trilion de dolari, chiar dacă pandemia de Covid-19 a zguduit globul pentru al doilea an.

Câștigurile înseamnă că acum există un record de 10 averi de peste 100 de miliarde de dolari, peste 200 de peste 10 miliarde de dolari, iar Musk a atins nivelul de bogăție, ajustat la inflație, obţinut de cea mai bogată persoană din istoria modernă. Averea netă combinată din indicele miliardarilor Bloomberg depășește acum 8,4 trilioane de dolari, mai mult decât PIB-ul tuturor țărilor, cu excepția SUA și a Chinei.

Bogății record

Pentru prima dată în 2021, 10 averi au depășit 100 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg. Averile enorme strânse de cei 0,001% din cetăţenii lumii subliniază, de asemenea, modul în care a avut loc redresarea inegală după șocul economic al Covid-19. Întrucât cei mai bogați au beneficiat de pe urma piețelor în creştere și a politicii fiscale laxe, pandemia a împins până la 150 de milioane de oameni în sărăcie extremă, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, un număr care ar putea crește dacă inflația continuă să crească.

„De la mijlocul anilor 1990, ponderea bogăției deținute de cei mai bogați din lume a crescut de la aproximativ 7% la 11%”, a declarat Lucas Chancel, co-director al Laboratorului Mondial pentru Inegalități de la Școala de Economie din Paris. „Criza nu a inversat această tendință, ci a amplificat-o ușor.”

De la Washington la Moscova sau Beijing, parlamentarii au intensificat retorica în jurul celor ultra-bogați, spunând că vor crește taxele și vor închide lacunele pentru evitarea impozitelor, ca răspuns la presiunea publică și la bugetele epuizate ale statelor. În octombrie, președintele Comisiei de finanțe a Senatului SUA, Ron Wyden, a dezvăluit o propunere de taxă care vizează în mod special averile de 10 cifre.

Taxa impusă miliardarilor a atras rapid disprețul unor oameni ca Musk și a dispărut în câteva zile. O propunere anterioară prezentată de președintele Joe Biden de a creşte impozitele pe moșteniri și aproape dublarea celor pe câștigurile de capital, o sursă principală de venit pentru mulți miliardari, a fost de asemenea lasată deoparte. Protestul senatorului Joe Manchin la planul Build Back Better ar putea exclude taxe mai mari de orice fel pentru cei bogați în viitorul apropiat.

Povestea a fost diferită în China. Elita financiară a țării a avut cel mai rău an de când Bloomberg a început să urmărească bogăția în 2012, pierzând 61 de miliarde de dolari, pe măsură ce Beijingul a atacat tehnologia și a promovat „prosperitatea comună”. Jack Ma de la Alibaba Group Holding Ltd. a dispărut de pe scena publică, iar mogulii imobiliari au renunţat la 35 de miliarde de dolari, pe fondul unei crize în spirală a datoriilor care a atras represiunea autorităților de reglementare.

Nimeni nu întruchipează situaţia mai bine decât problemele lui Hui Ka Yan de la China Evergrande Group. Cândva a doua cea mai bogată persoană din China, averea netă a lui Hui a scăzut cu 17 miliarde de dolari în 2021, pe măsură ce imperiul său imobiliar s-a prăbușit sub o încărcare zdrobitoare a datoriilor. Guvernul l-a îndemnat să-și folosească averea personală –inclusiv, printre alte active, un megayacht — pentru a-i ajuta pe investitori.

Printre cele mai bogate surse de bogăție nouă în 2021 s-au numărat activele mai puțin tangibile: active digitale, acțiuni tehnologice nou listate și SPAC – companii de achiziții cu scop special.

Valoarea fluctuantă a monedelor digitale a șters miliarde pentru “cripto-evanghelistul” Mike Novogratz, în timp ce un număr record de oferte publice inițiale a ridicat bogăția fondatorilor precum Brian Armstrong de la platforma de tranzacționare cripto-Coinbase și CEO-ul brazilian fintech David Velez.

Fostul președinte Donald Trump, care și-a părăsit mandatul mult mai puțin bogat decât atunci când a intrat la Casa Albă, ar putea câștiga miliarde de dolari dacă firma sa de media în curs de dezvoltare își poate finaliza fuziunea cu o altă companie de achiziții cu scop special (SPAC).

42 de membri ai indicelui Bloomberg au debutat în clasament în 2021, în mare parte datorită IPO-urilor.

În general, a fost un an cu schimbări mari și plăți masive. Odată cu creșterea evaluărilor și îngrijorarea crescândă față de potențialele creșteri ale taxelor, mulți miliardari au profitat de moment pentru a vinde. Un grup de familie din Chicago a încheiat un acord de 32 de miliarde de dolari pentru furnizorul său de produse medicale, posibil cel mai mare eveniment de lichiditate din istorie pentru o singură familie.

Cei mai bogați miliardari din America au vândut acţiuni de 43 de miliarde de dolari până la începutul lunii decembrie, mai mult de dublu față de 20 de miliarde de dolari pe care le-au vândut în tot anul 2020.

Averile au fost remodelate diferit, mai scrie Bloomberg. Divorțul lui Bill și Melinda Gates a însemnat că co-fondatorul Microsoft Corp. a cedat active, asigurând în același timp locul propriu Melindei French Gates în Indexul Miliardarilor, unde se află pe locul 194. MacKenzie Scott a stabilit recorduri pentru filantropie, în timp ce fostul ei soț Jeff Bezos și-a intensificat donaţiile pentru cauzele de mediu după ce a renunțat la funcția de CEO al Amazon.com Inc.

Alături de câștigurile monetare stratosferice au fost imploziile. În martie, fostul manager de fonduri speculative, Bill Hwang, şi-a văzut averea evaporându-se într-o clipă, când firma sa, Archegos Capital Management, s-a prăbușit sub greutatea pariurilor, pierzând o avere de 20 de miliarde de dolari.

În centrul tuturor — volatilitatea pieței, criptomonedele, discursul fiscal, vânzările, câștigurile record de avere — a fost Musk. Veneratul, dar şi insultatul antreprenor a ajuns în fruntea Indicelui în ianuarie și a rămas în frunte cea mai mare parte a anului, datorită prețului ascendent al acțiunilor Tesla Inc. și creșterii consistente a profitului și valorii SpaceX.

Creşterea producătorului de automobile electrice a fost atât de abruptă, încât l-a aruncat pe al treilea cel mai mare acționar al său, Leo KoGuan, un trader necunoscut, super fan al lui Musk, în Indicele miliardarilor cu o avere de 10,8 miliarde de dolari.

O constantă de-a lungul anului au fost tweet-urile celei mai bogate persoane din lume – batjocorirea autorităților de reglementare, discursul despre criptomonede sau despre obligațiile fiscale și de altă natură. Fluxul de socializare al lui Musk a reflectat frecvent relația conflictuală dintre megamiliardar și toți ceilalți într-un timp volatil și din ce în ce mai inegal.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)