Update articol:

Miliardarii ruși pierd 80 de miliarde de dolari din avere

rusia
  • Sancțiunile împotriva oligarhilor, împreună cu prăbușirea rublei ruse, au adus rapid sfârșitul unei ere pentru o întreagă clasă de elite rusești.

  • Două megayacht-uri au fost deja confiscate în ultima zi – „Dilbar” de 500 de picioare al lui Alisher Usmanov și „Amore Velo” de 280 de picioare al lui Igor Sechin.

 

Miliardarii de top ai Rusiei au pierdut peste 80 de miliarde de dolari din avere în ultimele săptămâni, urmând să piardă mai mult pe măsură ce sancțiunile și confiscările intră în vigoare, potrivit CNBC.

Turbulențele economice din jurul invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin au șters aproximativ o treime din bogăția celor mai bogați 20 de miliardari ai Rusiei în ultimele săptămâni, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Impactul sancțiunilor asupra oligarhilor, împreună cu prăbușirea rublei și a economiei ruse și indignarea globală asupra Ucrainei, au adus rapid sfârșitul unei ere pentru o întreagă clasă de elite ruse din întreaga lume.

Două megayacht-uri au fost deja confiscate azi – „Dilbar” de 500 de picioare al lui Alisher Usmanov și „Amore Velo” de 280 de picioare al lui Igor Sechin. Miniștrii Marii Britanii cer confiscarea proprietăților rusești în Regatul Unit ale oligarhilor și a fost creat un nou grup de lucru global pentru a vâna și a confisca bunurile rușilor aflate sub sancțiuni.

Impactul financiar ar putea fi abia la început, potrivit experților ruși. Usmanov, care a fost sancționat luni de UE și ar putea fi pe o viitoare listă a SUA, potrivit rapoartelor, și-a văzut averea scăzând doar cu 1,7 miliarde de dolari, la 19,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Cel mai bogat om al Rusiei de pe listă, Vladimir Potanin, care nu a fost sancționat, a înregistrat o pierdere de mai puțin de un sfert din averea sa, până la 25 de miliarde de dolari. Vladimir Potanin este proprietarul și președintele companiei miniere și metalurgice ”Norilski Nikel”

Mulți alții și-au văzut averea tăiată la jumătate. Cea mai mare pierdere în dolari este pentru Gennady Timchenko, care controlează Volga Group și și-a văzut averea scăzând de la 22 de miliarde de dolari la 11 miliarde de dolari. Leonid Mikhelson, CEO-ul companiei ruse de gaze Novatek, a pierdut 10,5 miliarde de dolari, lăsându-l cu 22 de miliarde de dolari.

Alți mari perdanți sunt Alexei Mordashov, magnatul minier rus, care a fost sancționat de UE și și-a văzut averea scăzând cu 5,6 miliarde de dolari, până la 22 de miliarde de dolari. Potrivit Forbes, cel puțin 12 ruși au căzut de pe lista miliardarilor în ultimele săptămâni.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)