Update articol:

2024–2025: Era marilor concedieri în tech. Ce am învățat? Răspunsul este diferit, de la caz la caz: unii se adaptează, alții aproape nimic (Marian Murguleț)

Opinie Marian Murguleț, CEO și acționar majoritar Trencadis Corp

Peste 260.000 de angajați au fost concediați în 2024 din companiile tech la nivel global. Până în aprilie 2025, alți 45.000 au fost adăugați pe listă. Cifrele, deși aproximative și high-level, sunt greu de ignorat.

Dell, Amazon, Intel, Meta, Microsoft, HPE, Google – toate au contribuit masiv la acest proces de layoffs. Fiecare decizie de concediere semnificativă vine la pachet cu un comunicat rece despre „optimizare” sau „aliniere strategică”, în timp ce adevărul e că multe din aceste reduceri sunt rezultatul unei necesități curente de adaptare la noul context tech (folosirea la scară tot mai larga a AI, ML etc) și socio-economic.

Până în 2022 a fost era „Great Hiring” când în plin „tech boom”, procesul de recrutare era employee-driven – candidații dictau ritmul, iar companiile se întreceau în oferte, beneficii și viteza cu care făceau angajările. Un interviu, poate două, și gata: ofertă pe masă.

Acum urmează „Great Disappointment” pentru cei care nu țin pasul cu schimbările. S-a trecut într-o piață employer-driven, unde puterea s-a mutat clar în tabăra angajatorilor. Nu mai e neobișnuit să se ceară: 4-5 interviuri (uneori și mai multe), probe sub forma unor task-uri tehnice etc. Și totul pentru un job plătit mai puțin decât în urmă cu 2-3 ani.

Tobias Lütke, CEO-ul Shopify, tocmai a redefinit regulile jocului în compania sa: “dacă vrei resurse, colegi noi sau bugete suplimentare, trebuie mai întâi să dovedești că AI-ul nu poate face treaba în locul tău”.

Într-un memo devenit public, Lütke spune că folosirea AI-ului este „a baseline expectation”. Nu mai e opțional. De la ingineri la echipa de produs, până la managementul de top, toți sunt așteptați să gândească și să construiască cu AI. Dacă ai nevoie de o mână în plus, întreabă-te mai întâi: “Cum ar arăta echipa mea dacă ar include un agent AI autonom?”.

Sigur nu toate companiile vor adopta rapid acest model. Dar cred că, în 2025, întrebarea nu mai e dacă folosești AI, ci cât de bine o faci.

Ne aflăm nu doar într-o perioadă a concedierilor, ci o perioadă de recalibrare profundă. Piața tech nu mai recompensează doar competența tehnică, ci capacitatea de adaptare, gândirea critică și înțelegerea noii paradigme alimentate de AI.

Pentru angajați, lecția este dură: ceea ce funcționa până în 2022 nu mai e suficient. Pentru angajatori, provocarea este să nu confunde „optimizarea costurilor” cu erodarea valorii umane.

Trăim un moment de cotitură. Supraviețuiesc și cresc cei care înțeleg că nu e vorba doar despre tehnologie, ci despre cum o integrezi inteligent, etic și strategic în ceea ce construiești. Restul vor rămâne blocați într-un ciclu de „hire fast, fire faster”, tot mai greu de susținut.