Update articol:

249 de mici acționari ai Fondului Proprietatea solicită informații legate de procesul de selecție a unui nou administrator, care ar fi costat aproximativ 700.000 de euro

249 de mici acționari ai Fondului Proprietatea au transmis echipei Franklin Templeton, administratorul FP, și Comitetului Reprezentanților FP o scrisoare deschisă și o petiție, solicitând informații legate de procesul de selecție a unui nou administrator, care ar fi costat aproximativ 700.000 de euro. Acționarii respectivi dețin cumulat peste 97 de milioane de acțiuni ale Fondului Proprietatea.

La începutul lunii, Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea a selectat un candidat preferat, în procesul de selecție a unui nou administrator, respectiv  IRE AIFM HUB S.a R.L. (“IRE AIFM“), un AFIA cu sediul in Luxemburg, în parteneriat cu Impetum Management S.R.L. (“Impetum“), o firma românească de consultanță în managementul activelor, conform unui anunț transmis Bursei de Valori București.

În adresa semnată de investitorul Sarkany Istvan, care a candidat recent pentru un post în Comitetului Reprezentanților, grupul de mici acționari arată: “Dat fiind că această selecție a presupus cheltuirea a aproximativ 700.000 de euro către un consultant extern și s-a finalizat cu numirea unui administrator local cu experiență relativ redusă, solicităm prin această scrisoare deschisă transparență maximă cu privire la modul în care a fost ales candidatul selectat și la criteriile obiective care au stat la baza departajării. Sperăm ca, de această dată, demersul nostru să fie tratat cu seriozitatea cuvenită și să primim un răspuns pertinent și bine argumentat din partea celor responsabili”.

Grupul de mici acționari a mai transmis: “Considerăm că desemnarea Impetum Management SRL (parte a Impetum Group), ca asociat în acest parteneriat, ridică întrebări serioase privind adecvarea acestei alegeri în raport cu obiectivele și responsabilitățile unui mandat de o asemenea importanță. Analiza profilului entității propuse relevă faptul că aceasta nu îndeplinește criteriile fundamentale de experiență, performanță și reputație necesare pentru administrarea unui fond listat de talia Fondului Proprietatea. Impetum Group, prin vehiculul său ROCA Investments, are o expunere limitată în domeniul administrării de fonduri listate și nu a demonstrat o capacitate susținută de a genera randamente competitive pentru acționari. Performanțele înregistrate de companii precum ROCA Industry (ROC1), Bittnet (BNET) sau Softbinator Technologies (CODE) indică o subperformanță cronică, cu randamente mult sub media pieței, în ciuda unei evoluții foarte bune a pieței de capital, reflectată de creșterea de peste 100% a indicelui BET-TR în aceeași perioadă.” (vezi SCRISOARE_catre_CR_FP)

Întrebările transmise de acționari sunt: “1. Care a fost matricea de selecție aplicată în evaluarea ofertanților?

  1. Care au fost informațiile solicitate cu ocazia depunerii ofertelor în noiembrie 2024? Candidații au transmis propunerea structurii de remunerare (criteriul „e” de selecție)?
  2. Vă rugăm detaliați în ce măsură candidatul preferat de CR respectă criteriile de selecție pe baza cărora ați implementat acest mandat acordat de acționari.
  3. Care sunt scorurile individuale atribuite fiecărui candidat în funcție de fiecare criteriu evaluat?
  4. Cine a fost ofertantul clasat pe locul al doilea și de ce nu a fost nominalizat, ce experiență și reputație are în administrarea de fonduri?
  5. Ați consultat opiniile acționarilor semnificativi, instituționali sau de retail, în cadrul acestui proces? Dacă da, vă rugăm să furnizați detalii privind consultările efectuate.
  6. În ce va consta procesul de „due diligence bidirecțional”? La ce se referă mai exact termenul „bidirecțional”?
  7. De ce nu a fost publicat raportul complet realizat de Deutsche Numis și când intenționați să îl puneți la dispoziția acționarilor, având în vedere că acesta a fundamentat o decizie de importanță strategică pentru viitorul Fondului, fiind achitat din resursele acestuia?”