Update articol:
Mugur Isărescu, în mai: "Să nu vă aşteptaţi că acest IRCC vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea" 

2,63% – Noua valoare a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Florin Dănescu, ABR: IRCC – „un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe”

 

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 2,63%, potrivit datelor BNR tranmise astăzi, faţă de 2,36%, valoare anunţată la începutul luni mai.

Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC) reglementați de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative.  

În luna mai, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, spunea: “Să nu vă aşteptaţi că acest IRCC vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea”. 

Guvernatorul explica: “ROBOR-ul, prin rolul său de indicator pentru credite, a fost demonizat pur şi simplu. Orice indicator are valoare cât timp este credibil. Dacă îl calci aşa în picioare şi îl ţii numai în pumni, îşi pierde din credibilitate. Sunt foarte mulţi factori care acţionează. În măsura în care inflaţia tinde să crească şi publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorită decalajului în timp, probabil că, la 3 luni, va fi ceva mai mare decât IRCC-ul, dar nu cu mult şi s-a dovedit acest lucru. În schimb, dacă inflaţia vine în jos, şi publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul. Vom trăi şi vom vedea cum va fi. Nu putem să spunem cu exactitate, pentru că sunt mulţi factori care acţionează în acest domeniu, inclusiv controlul lichidităţilor. Să nu vă aşteptaţi că acest IRCC vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea. Este un indice care se adaugă la o marjă de dobândă pe care o au băncile şi care este stabilită de fiecare bancă în parte”.

 

Acum câteva săptămâni, Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ABR), spunea că IRCC este „un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe”, un indice care nu are nicio legătură cu piața:    „Este foarte greu de explicat despre ROBOR și IRCC. IRCC este o medie a mai multor ROBOR-uri, o medie a mai multor cotații interbancare la mai multe termene. Să mă iertaţi că folosesc o metaforă, ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu de 11 ani, dacă faci o medie la toată creditarea românească, pe niște termene cât de cât mai lungi. Astăzi avem un indice calculat pe baza unor tranzacții peste noapte, care este cumva trimis cu șase luni în urmă față de termenul când este aplicat; un fel de marmeladă, nu ştim din ce fructe, vedem doar un rezultat final, care nu are vreo legătură cu piaţa”.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021