Update articol:

3 ani de la declanșarea crizei din Ucraina (Andrei Rădulescu)

Debutul crizei geo-politice din Ucraina în urmă cu trei ani a indus un nou șoc exogen (la doi ani după începutul pandemiei COVID-19), cu impact negativ pentru economia mondială și consecințe asimetrice la nivelul principalelor blocuri economice ale lumii.

Pe de o parte, nivelul de incertitudine în sfera economiei mondiale a crescut în primul trimestru al anului 2022 cu cel mai ridicat ritm de la incidența crizei sanitare.

Pe de altă parte, 24 februarie 2022 a marcat debutul unei noi perioade în economia mondială, caracterizată prin fragmentare geo-economică, dezvoltarea unor noi politici industriale (axate pe mecanismul subvențiilor), tensiuni comerciale, militarizare cu un ritm fără precedent în ultimele decenii, divergențe între principalele blocuri economice ale lumii și intensificarea decalajului între retorică și acțiune.

Nu în ultimul rând, după 24 februarie 2022 am asistat la intensificarea formelor de integrare economică în rândul țărilor emergente și în dezvoltare și la majorarea distanței economice între SUA și Uniunea Europeană.

Astfel, la trei ani de la schimbarea de paradigmă, din perspectiva geo-politică, gradul de divergență între economiile de referință pe plan mondial (SUA, China, Zona Euro, Japonia, Marea Britanie și Elveția) înregistrează cel mai ridicat nivel din 2012, perioadă în care economiile europene se confruntau cu al doilea val al Marii Recesiuni (criza datoriilor suverane), aspect evidențiat în graficul următor.

Totodată, șocul exogen din 24 februarie 2022 a determinat deteriorarea semnificativă a ritmului anual potențial pentru volumului comerțului internațional cu bunuri, cu ample consecințe nefavorabile pentru producția industrială mondială. Astfel, potrivit estimărilor econometrice elaborate, ritmurile anuale potențiale pentru volumul comerțului internațional cu bunuri și volumul producției industriale mondiale se situau la 0,6%, respectiv 1,3% la finalul anului 2024 (minimele din anul pandemic 2020), în diminuare de la 3,4%, respectiv 3,1% în februarie 2022, după cum se poate nota în graficul de mai jos.

Se evidențiază intensificarea divergențelor între principalele blocuri economice ale lumii (SUA, China și Zona Euro) din perspectiva evoluției exporturilor de bunuri, cu implicații pentru dinamica producției industriale și pentru performanța macroeconomică, per ansamblu.

Conform rezultatelor estimărilor econometrice elaborate, ritmul anual potențial pentru volumul exporturilor mondiale de bunuri se situa la 1,5% la sfârșit de 2024 (minimul din octombrie 2020), în deteriorare de la 3,3% în februarie 2022, aspect reflectat în graficul următor.

Pe de o parte, dinamica anuală potențială pentru volumul exporturilor de bunuri din China s-a ameliorat de la 7,0% în februarie 2022 la 9,8% la final de 2024, cel mai ridicat nivel din iulie 2007, după cum se poate nota în graficul de mai sus.

Pe de altă parte, ritmul anual potențial pentru volumul exporturilor de bunuri s-a deteriorat în SUA, de la 3,6% în februarie 2022 la 3,1% la sfârșitul anului trecut, cel mai redus nivel din octombrie 2021.

Nu în ultimul rând, dinamica anuală potențială pentru volumul exporturilor de bunuri din Zona Euro se situează la un nivel minim istoric în prezent, în scădere semnificativă de la 1,7% în februarie 2022, regiunea fiind cea mai afectată de declanșarea evenimentelor din Ucraina și consecințele acesteia, inclusiv criza din domeniul energiei.

Prin urmare, în ultimii 3 ani am asistat la intensificarea distanței economice între SUA și Uniunea Europeană, dat fiind impactul profund al crizei geo-politice pentru economiile țărilor europene. Spre exemplu, în prezent, indicatorul de încredere a consumatorilor în SUA se situează cu mult peste nivelul din februarie 2022, în timp ce în Uniunea Europeană acest indicator se poziționează sub nivelul de la momentul declanșării evenimentelor din Ucraina.

Totodată, din 24 februarie 2022 până în prezent indicele bursier S&P 500 din SUA a crescut cu peste 42%, în timp ce indicele pan-european EuroStoxx 600 a urcat cu doar 26%.

Poate cea mai importantă consecință a evenimentelor din Ucraina este scăderea ponderii pe care PIB pe locuitor din Germania o are în PIB pe locuitor din SUA, cu peste cinci puncte procentuale în ultimii trei ani, spre un nivel minim istoric, aspect evidențiat în graficul de mai jos.

În acest context, sunt necesare mai mult ca oricând noi măsuri pentru intensificarea convergenței economice europene și ameliorarea competitivității internaționale a Uniunii Europene, aspecte fundamentale (subliniate în Viziunea mea pentru transformarea Europei) inclusiv din perspectiva securității, într-o perioadă cu transformări fără precedent în tranziția spre o nouă ordine internațională.

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)