Update articol:

5 miliarde de dolari – schimburile comerciale româno-ruse, anul trecut

Cifra de afaceri a schimburilor comerciale dintre România şi Federaţia Rusă a fost  în creştere cu peste 20%, în 2018, cifra realistă a schimburilor comerciale dintre cele două ţări fiind de 5 miliarde de dolari (în 2017 au fost cu puţin mai mult de patru miliarde de dolari).

Ambasadorul Federaţiei Ruse, Valery Kuzmin, consideră că relaţiile dintre Rusia – România ar fi putut fi mult mai bune, cu bunăvoinţă politică din partea Bucureştiului. “Pentru moment, relaţia noastră este aceeaşi ca anul trecut şi, pe scurt, formularea ar fi că aceste relaţii ar fi putut fi mult mai bune”, a comentat  Kuzmin, menţionând: “Îmi amintesc mesajul care mi-a fost transmis în 2016, când am plecat la post la Bucureşti, de către ministrul şi preşedintele meu. Nu mi-au promis o viaţă uşoară şi au spus că ar trebui să facem eforturi pentru relaţii mai bune între state”.

Potrivit Ambasadei Federaţiei Ruse în România,  nu s-au înregistrat schimbări semnificative în structura comerţului, dar se poate constata o uşoară îmbunătăţire a climatului de afaceri: 

“Decizia instanţei române  de a opri ancheta împotriva celui mai mare investitor rus  Petrotel Lukoil, «”din cauza absenţei corpului delict», ar trebui să fie considerată printre momentele pozitive. Apar perspective favorabile şi pentru evoluţia investiţiilor din Rusia în România, şi nu numai în sectorul combustibililor şi al energiei, precum şi pentru prezenţa afacerilor româneşti pe piaţa rusă”.

Ambasadorul Rusiei Valery Kuzmin: „Vă pot asigura că Rusia nu are intenţii ostile, agresive faţă de România”

 

Volumul schimburilor comerciale dintre Rusia şi Uniunea Europeană a crescut, anul trecut, cu 20%, ajungând la circa 294 miliarde de dolari, cu toate că recuperarea este încă departe de nivelul anterior crizei din 2013, mai precizează Ambasada. UE rămâne cel mai mare partener comercial al Rusiei, iar printre statele membre pe primele locuri se numără Germania (55 miliarde), Olanda (42,7 miliarde), Italia (24,4 miliarde), Polonia (19,8 miliarde), Franţa (15,5 miliarde).