Update articol:
SONDAJ AL CENTRULUI DE CERCETARE PEW

«66% dintre români consideră: “Nu suntem perfecţi, dar cultura noastră este superioară”»

66% dintre români consideră că nu suntem perfecţi, dar cultura noastră este superioară, potrivit unui sondaj al Centrului de Cercetare Pew care şi-a propus să răspundă la întrebarea “Care țări europene sunt cele mai arogante în ceea ce privește cultura lor?”, studiind 56.000 de adulți din întreaga Europă. Respondenții au fost întrebați dacă sunt de acord cu fraza: “Oamenii noștri nu sunt perfecți, dar cultura noastră este superioară celorlalți”.

Cele mai naţionaliste atitudini au fost înregistrate în Europa de Est, România (66%), Bulgaria (69%) și Rusia (și 69%). Cel mai mare scor din orice țară din Europa a fost efectiv înregistrat în Grecia, unde 89% dintre oameni au fost de acord cu declarația.

De exemplu, în Portugalia, 47% dintre oameni sunt de acord cu declarația de mai sus, comparativ cu doar 20% în Spania învecinată.

Potrivit sondajului Pew, estul și vestul Europei se diferențiază în funcţie de importanța religiei, a viziunilor minorităților și a problemelor sociale esențiale. Astfel, în comparație cu cetățenii Europei Occidentale, mai puțini cetățeni din Europa Centrală și de Est ar accepta musulmanii sau evreii în familiile sau cartierele lor, ar extinde dreptul la căsătorie cu cuplurile homosexualilor sau lesbienelor sau ar lărgi definiția identității naționale pentru a include oameni născuți în afara țării lor.

http://www.pewforum.org
http://www.pewforum.org

Atitudinile față de minoritățile religioase din regiune merg mână în mână cu diferite concepții de identitate națională, mai spune Sondajul. Când s-au aflat în sfera de influență a Uniunii Sovietice, multe țări din Europa Centrală și de Est au ținut oficial religia în afara vieții publice. Dar astăzi, pentru majoritatea oamenilor care trăiesc în fostul bloc estic, creștinismul  (catolic sau ortodox) reprezintă o componentă importantă a identității lor naționale. În Europa de Vest, prin contrast, majoritatea oamenilor nu simt că religia este o parte importantă a identității lor naționale. În Franța și Marea Britanie, de exemplu, majoritatea spune că nu este important să fii creștin pentru a fi cu adevărat francez sau cu adevărat britanic.

 

 

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (18/05/2021)

Comunicat plata dividende aferente anului 2020

ROMCARBON SA (ROCE) (18/05/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (18/05/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Regulamentul nr. 596/2014

Digi Communications N.V. (DIGI) (18/05/2021)

Hotarari AGA Ordinara din 18 mai 2021