Update articol:
Studiu al Consiliului European privind rolul tinerilor fermieri în viitorul agriculturii UE:

89% dintre tinerii fermieri se simt responsabili în asigurarea sustenabilității sectorului agricol

*59% dintre tineri își doresc un nivel de venit echitabil, 50% vor acces la teren, 42% doresc simplificarea procedurilor administrative

*Un raport al ONU din 2019 privind declinul demografic și criza generată de migrarea forței de muncă anticipează că România ar pierde în 2050 peste 30% din populația țării (raportat la anul 1990).

Un studiu de opinie al Consiliului European privind rolul tinerilor fermieri în viitorul agriculturii Uniunii Europene a arătat că, pentru a crește economic în mod sustenabil, 59% dintre tineri își doresc un nivel de venit echitabil, 50% vor acces la teren, 42% doresc simplificarea procedurilor administrative. Pentru a avea un nivel de viață sustenabil într-o comunitate rurală 58% au pus pe primul loc educație și oportunități de dezvoltare personală, pe locul doi sunt oportunități sociale, apoi conexiune la internet. 48% și 41% dintre respondenți se simt foarte responsabili, respectiv responsabili, în asigurarea sustenabilității sectorului agricol, ca tineri fermieri. Studiul a arătat că 85% dintre tinerii fermieri chestionați provin din familii de fermieri, iar 53% dintre ei sunt patroni ai fermelor.

Agricultura românească are un potențial extraordinar de creștere dar sunt necesare acțiuni care să transforme dezavantajele structurale și sistemice în oportunități de dezvoltare. 1/3 din suprafața arabilă agricolă a României este lucrată de ferme profesionist competitive care produc aproape 75% din producția agricolă a spus Florian Ciolacu, Director Executiv, Clubul Fermierilor Români, în cadrul evenimentului de lansare oficială a programului “Tineri Lideri pentru Agricultură”, care a avut loc în București, pe 19 noiembrie 2019.

Potrivit lui Florian Ciolacu programul „Tineri Lideri pentru Agricultură” vine ca o soluție la principala provocare atât pentru agricultura românească, cât și pentru cea europeană: îmbătrânirea populației active și interesul tot mai scăzut al tinerilor față de activitățile agricole, care determină o tot mai mare incertitudine în ceea ce privește succesiunea afacerilor. „Tineri Lideri pentru Agricultură oferă un cadru structurat de pregătire pentru copiii fermierilor înscriși în program în perspectiva continuării carierei în afacerea familiei sau desfășurarea activității în domeniile comerciale conexe agriculturii sau în cadrul instituțiilor naționale și europene responsabile pentru agricultură. Viitorul afacerilor fermierilor depinde de pregătirea prezentului, așa încât avem încredere că programele noastre vor clădi o fundație solidă pentru agricultura inovativă a viitorului.”

Factorii care influențează negativ atragerea tinerilor în agricultură, la nivel mondial, sunt legați de volatilitatea prețurilor, scăderea veniturilor fermierilor din UE cu 14%, până în 2030, în condițiile în care veniturile fermierilor reprezintă 40% din venitul mediu al UE, precum și de pierderile de productivitate la capitaluri și inputuri, anunțate la minus 10% pentru perioada 2008-2018.

Reforma PAC este un alt element important care va avea impact foarte mare și asupra tinerior fermieri. Este prevăzută o scadere a bugetului în planul multianual financiar cu 12% între 2027 și 2029, anul de referință al ciclului viitor, după datele primite de la Bruxelles Farm Europe. La nivelul Uniunii Europene este o scădere cu 8% pe Pilonul 1 Plăți directe și până la 23% pe dezvoltare rurală. În Romania estimările sunt diferite, avem aceeași valoare pentru pilonul 1, iar pentru pilonul 2 avem o scădere cu 15%.

Criza resurselor umane din agricultură este amplificată de plecarea tinerilor din țară. În 2017, un român a părăsit țara la fiecare 3 minute pentru a lucra în străinătate (aprox 220.000 tineri, cu vârsta între 20 și 40 de ani), aproximativ 50% dintre aceștia fiind din urban, 50% din rural. Un raport al ONU din 2019 privind declinul demografic și criza generată de migrarea forței de muncă anticipează că România ar pierde în 2050 peste 30% din populația țării (raportat la anul 1990).

Problema resurselor umane în agricultură este legată de criza demografică, de îmbătrânirea populației, de migrarea forței de muncă active, precum și de interesul scăzut al tinerilor pentru sectorul agricol. Tinerii au condiții mai dificile în lansarea unor afaceri agricole, de accesare de credite, tehnologie, să cumpere pământ.

Alte probleme cu care se confruntă agricultura sunt legate de asigurarea succesiunii în fermă, eficiența pregătirii de specialitate pentru o agricultură inovativă, neimplicarea / implicare redusă în proiecte care să urmărească interesul comun (comercial și de responsabilitate socială).

Clublul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă a lansat programul Tineri Lideri pentru Agricultură, care are ca obiectiv pregătirea tinerilor pentru a participa activ la reprezentarea profesională a intereselor agriculturii românești în structurile administrației publice din România și de la Bruxelles, asigurarea continuității afacerilor în agricultură, creșterea implicării acestora în proiecte de responsabilitate socială. Tinerii înscriși în program sunt copii de fermieri, membri în Clubul Fermierilor Români.

Programul pregătește noua generație de antreprenori în agricultură, cu o viziune integrată de business, reprezentare în domeniul public și implicare pe zona de responsabilitate socială, pentru a crește competitivitatea în acest domeniu și pentru asigurarea succesiunii afacerilor fermierilor din România.

Astfel, Tineri Lideri pentru Agricultură setează obiective concrete și urmărește rezultate de durată pentru creșterea siguranței și predictibilității afacerilor în agricultura României, prin atragerea de oameni pregătiți, calificați, motivați și proactivi în sectorul agricol. De asemenea, programul are misiunea de a promova integrarea noilor tehnologii în practicile agricole și de a asigura buna reprezentare a intereselor agriculturii românești la nivel național și al Uniunii Europene.

Programul dezvoltă totodată inițiative pentru creșterea implicării afacerilor din agricultură în proiecte de responsabilitate socială care susțin dezvoltarea comunității agricole.

Programul de pregătire este structurat pe trei module astfel:

INIȚIERE: cursuri de pregătire în următoarele domenii: comunicare și vorbire în public, diplomație și protocol, tehnici de negociere, leadership, administrarea afacerilor, management și vânzări, managementul timpului și simulare de business.

APROFUNDARE: cursuri pentru aspecte legislative – juridice concrete importante pentru agricultură; aspecte fiscale; marketing și comunicare pentru afaceri.

CONSOLIDARE:

  • Stagii de internship la Bruxelles: ComAgri din Parlamentul European, Reprezentanța României la Comisia Europeană;
  • Stagii de internship în România la instituțiile responsabile din agricultură: MADR, APIA, AFIR, ComAgri din Parlamentul României;
  • Stagii de practică la companii private mari de tehnologie și inputuri agricole;
  • Perioada: stagiile în aceste instituții se vor derula pe tot parcursul programului.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România.  Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

 

 

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (20/02/2024)

Convocare AGA O & E 25/26.04.2024

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/02/2024)

Erata privind Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2024

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (20/02/2024)

Semnarea unui contract semnificativ - Dendrio Solutions

SANTIERUL NAVAL ORSOVA S.A. (SNO) (20/02/2024)

Decizia ASF nr. 168/20.02.2024 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/02/2024)

Finalizarea vanzarii detinerii minoritare a FP in Engie