Update articol:
#BLACKSEAONLINEFORUM

Sorin Elisei, Deloitte: PNRR, Fondul de modernizare şi Fondurile Structurale 2021-2027 sunt cele trei surse importante de finanțare din fonduri europene a proiectelor pe gaze (video)

Planul Naţional de Redreasare şi Rezilienţă (PNRR), Fondul de modernizare şi Fondurile Structurale 2021-2027 sunt cele trei surse importante de finanțare din fonduri europene a proiectelor pe gaze, a declarat Sorin Elisei, Director Consultanță la Deloitte România, la BLACK SEA ONLINE FORUM – Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european. 

Sorin Elisei a declarat: “Dincolo de volumul de gaze naturale care vor fi  extrase din Marea Neagră, este important să știm cum va fi utilizat gazul natural în producția de energie electrică, dar și în investiții în infrastructură, ţinând cont de obiectivele de climă ale Uniunii Europene, ţinând cont de necesarul de investiții în sectorul energetic până în 2030,  care este uriaș, și ţinând cont și de disponibilitatea resurselor naționale. În aceste condiții, accesarea finanțărilor europene devine foarte importantă. Aș vrea să atrag atenția asupra condițiilor pentru accesare. Acestea nu sunt puține și au un caracter care trec dincolo de o simplă cerere finanțare la o bancă, având repercusiuni la nivelul documentelor programatice și strategice ale Statului Român”.

Prin PNRR, se pot accepta investiţii care se referă la producţia de energie pe bază de gaz, considerată flexibilă şi eficientă, sau în cogenerare, cu emisii de gaze cu efect de seră mai mici de 250 g CO2/kWh pe durata de viaţă a instalaţiei, potrivit lui Sorin Elisei care spune că, astăzi, centralele pe gaze sunt undeva pe la 325-340 de grame. “Este nevoie deci de ambiții tehnice sporite pentru a se finanța investiții de acest fel prin PNRR”,  a mai spus Sorin Elisei.

De asemenea se pot finanţa investiţiile ce se referă la producţia de energie pe bază de gaz sau în cogenerare, care pot funcţiona şi pe bază de gaze provenite din surse regenerabile sau cu emisii reduse, în cazul în care sunt prevăzute măsuri şi angajamente concrete legate de creşterea utilizării gazelor SRE/cu emisii reduse şi au drept rezultat închiderea unor centrale cu emisii mult mai mari de CO2 (pe bază de huilă şi lignit) şi construcţia, în paralel, de noi centrale, având cel puţin aceeaşi capacitate, din care să rezulte astfel o scădere semnificativă a gazelor cu efect de seră.

“Să spunem că vrem să instalăm 500 MW în centrale pe gaze. Trebuie să închidem, echivalent, 500 MW centrale pe cărbune. Este o condiție de finanțare prin PNRR”, a spus Elisei.

Centralele pe gaz sunt considerate investiţii non-prioritare şi trebuie să treacă prin adevărate furci caudine pentru a obţine finanţarea, a mai spus Sorin Elisei.

Pentru a fi finanţate din Fondul de Modernizare, investiţiile non-prioritare  trebuie să contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE 2030 (55%). Investiţiile non-prioritare vor fi evaluate din punct de vedere al viabilităţii tehnice şi financiare, inclusiv în ceea ce priveşte reducerile de emisii realizate. În funcţie de recomandările Comitetului pentru investiţii, pot fi finanţate până la 70% din costurile relevante ale unei investiţii neprioritare, cu condiţia ca restul costurilor să fie finanţate de entităţi juridice private.

De asemenea, cadrul financiar multi-anual european va permite finanţarea investiţiilor în reţele de distribuţie de gaz natural în măsura în care acestea vor fi compatibile pentru distribuţia ulterioară a gazelor naturale provenite din surse regenerabile sau a gazelor cu emisii reduse.

 

 

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021